rézvörös fanyarka

Ebben az írásunkban 2 fanyarka fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii) bemutatása, gondozása

A rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii) akár 6 méteres magasságot is elérő, terebélyes lombhullató cserje, vagy kisebb fa, mely virágaival, terméseivel, valamint őszi lombszínével egyaránt díszít.

rézvörös fanyarka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eiku

Sűrűn bokros növény, melynek sötétzöld levelei kihajtáskor bronzos árnyalatúak, ősszel narancsos, vöröses színben játszanak. Csillag alakú fehér virágai áprilisban nyílnak. Őszre érnek be gömbölyű, bogyós termései, melyek lilás, kékes árnyalatban játszanak, a madarak szívesen fogyasztják őket.

A rézvörös fanyarka napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető, bár őszi lombszíne, napos fekvésben lesz a legszebb. A túlságosan meszes, illetve nagyon kötött talajokat nem szereti, egyéb típusokba bátran ültethetjük.

Metszeni kora tavasszal lehet, ha szeretnénk alakítani, fává nevelni, egyébként nem muszáj metszeni, elég csak az öreg, vagy beteg hajtásokat eltávolítani.

Jól bírja az erősebb téli fagyokat, valamint a szennyezett városi levegőt is, kártevőkre sem érzékeny, betegségek közül azonban megtámadhatja a tűzelhalás. Szaporítani dugványozással és magról is lehet.

2. Kanadai fanyarka (Amelanchier canadensis) bemutatása, gondozása

kanadai fanyarka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Лобачев Владимир

A kanadai fanyarka, vagy mézalmácska (Amelanchier canadensis) Észak-Amerika területén őshonos kb. 6-8 méter magas kisebb fa, vagy nagyobb cserje. Látványos növény, köszönhetően virágainak, lilás-kék, hamvas bogyós terméseinek, valamint őszi lombszínének.

Nagy tömegben nyíló, csillag alakú, fehér virágai, tavasszal díszítenek. Levélzetét tojásdad alakú, zöldszínű, kihajtáskor bronzos, ősszel narancssárga, és bordó színben játszó levelek alkotják.

Nyáron beérő termése emberi fogyasztásra is alkalmas és a madarak is nagyon szeretik. A termések ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok.

A kanadai fanyarka viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény. Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk.

Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, savanyú kémhatású, nyirkos talajokat kedveli, de sokféle talajt tolerál. Vízigénye átlagos.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Eiku; Wikipédia / Szerző: Лобачев Владимир

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék