buglyos fátyolvirág

Ebben a cikkünkben 3 fátyolvirág (Gypsophila) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Buglyos fátyolvirág, rezgő (Gypsophila paniculata) bemutatása, gondozása

A buglyos fátyolvirág, rezgő (Gypsophila paniculata) magas termetű, légies hatású évelő növény, melynek szárított virágai kedvelt virágkötészeti alapanyagok. A magyar szappangyökérnek is nevezett virág, hosszan díszíti a virágágyást nyáron nyíló fehér virágaival.

buglyos fátyolvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Thayne Tuason / Licence: CC BY-NC 2.0

A buglyos fátyolvirág napos, világos helyen, jó vízáteresztő, egyéb szempontból rosszabb minőségű, száraz, meszes illetve homokos talajban fejlődik szépen. Gyökerével mélyen hatol a talajba ezért az átültetést nagyon rosszul viseli.

Sikeresen másodvirágzásra ösztönözhetjük, ha a virágzás után visszavágjuk.

Kártevők általában nem támadják meg, betegségek közül időnként a szürkerothadás és a gyökérrothadás károsíthatja, utóbbi főleg akkor jellemző, ha nagyon kötött talajba ültetjük, ami nem tudja elvezetni a téli nedvességet. Szaporítani magról lehet.

2. Havasi fátyolvirág (Gypsophila repens) bemutatása, gondozása

havasi fátyolvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A havasi fátyolvirág (Gypsophila repens) alacsony termetű, párnásan elterülő habitusú évelő növény, melynek szépsége főleg sziklakertbe ültetve érvényesül, de jól mutat a kert bármely olyan részében ahol követ használtunk (pl. kőfal).

Mivel terjedő tövű és emellett igénytelen növény, rézsűk beültetésére is alkalmas. Fehér vagy rózsaszín apró, de nagy tömegben nyíló virágai a tavasz második felében díszítenek. Levélzetét tojásdad, keskeny kékeszöld árnyalatú levelek alkotják.

A havasi fátyolvirág napos, világos helyen, jó vízáteresztő, mélyrétegű talajba ültetve fejlődik legszebben, de jól boldogul homokos, köves talajba ültetve is. Jó szárazságtűrő képességű növény.

Másodvirágzásra bírható, ha virágzás után visszavágjuk. Szaporítani dugványozással vagy tőosztással lehet a legegyszerűbben.

3. Rózsás fátyolvirág (Gypsophila ‘Rosenschleier’) bemutatása, gondozása

rózsás fátyolvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gustaf Eriksson

A rózsás fátyolvirág (Gypsophila ‘Rosenschleier’) közepes termetű évelő növény, melyet a buglyos fátyolvirág (Gypsophila paniculata) és a havasi fátyolvirág (Gypsophila repens) keresztezésével hoztak létre.

Bokros növekedésű, kompakt, ugyanakkor nagyon könnyed hatású növény mely sziklakertbe és virágágyásba egyaránt ültethető. Levélzetét, hosszúkás, fakózöld színű levelek alkotják. Halvány rózsaszín árnyalatú, telt virágai a nyár második felében, valamint az ősz elején nyílnak.

A rózsás fátyolvirág napos, világos helyen, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású talajban fejlődik szépen. Jó szárazságtűrő képességű növény.

Sikeresen másodvirágzásra ösztönözhetjük, ha a virágzás után visszavágjuk. Kártevők és betegségek általában nem támadják meg. Szaporítani a gyökérzet osztásával lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Thayne Tuason / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: Gustaf Eriksson

Forrás: Botanikaland – Rózsás fátyolvirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők