fehér som

A fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’) bemutatása, gondozása

A fehér som, tatár som, vagy vörösvesszejű fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’) kb. 2,5 méteres maximális magasságot elérő cserje, mely mutatós levélzetével, fehér bogernyőben nyíló virágaival, valamint az ősszel piros színűre színeződő ágrendszerével díszít.

Lombozatát alkotó levelei, kerekdedek, kissé hosszúkás formájúak, zöld színűek, erősen erezettek. Fehér, vagy krémfehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak. Ezt követően fejlődnek ki először zöld, majd fehér színű termései, melyeket a madarak szívesen fogyasztanak.

A fehér som viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Őszi lombszíne, napos helyen lesz a legintenzívebb.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos talajokat kedveli leginkább. Metszeni elég akkor, ha szeretnénk megújítani a növényt, ennek érdekében néhány évente, minden negyedik-ötödik öreg vesszőt vágjunk vissza a talajszintig. Ha csak a vesszőinek látványa miatt tartjuk, intenzívebben is metszhető.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Túlságosan száraz körülmények között, időnként a levelek széle megbarnul. Szaporítása fás dugványok segítségével történik.

Kép forrása: Flickr / Szerző: basswulf / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék