Symphytum officinale

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) bemutatása

Symphytum officinale

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Takkk

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) a borágófélék családjába tartozó, közepes-magas termetű, lágyszárú évelő növény. Számos népies elnevezése ismert, ezek közül a leggyakoribb a forrasztófű, mely a fekete nadálytő gyógynövényként való felhasználására utal.

Természetes élőhelyét a nedves területek, árterek, nyirkosabb rétek jelentik, de termesztik is a gyógyszeripari felhasználása miatt.

Levélzetét lándzsa vagy tojás alakú, hosszú levélnyelű, hullámos szélű levelek alkotják, szárlevelei hosszúkásak, száron lefutók. Virágzata boragoid forgó, melyet bíbor vagy rózsaszín árnyalatú virágok alkotnak. Egész nyáron virágzik.

A fekete nadálytő gyógyászati felhasználása

Symphytum officinale

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aiwok

A fekete nadálytő levele és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból, a népi gyógyászatban gyulladások, sérülések, zúzódások, rándulások kezelésére használták. Míg be nem bizonyosodott májkárosító hatása, teaként fogyasztva, belsőleg is alkalmazták. Gyökere októbertől áprilisig gyűjthető.

A fekete nadálytő kivonata, fájdalomcsillapító, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Számos gyógyászati készítmény, például kenőcs, paszta vagy pakolás tartalmaz fekete nadálytőt. Mivel a mérgező anyagok, kis mértékben a bőrön át is felszívódnak, ezért ezeket a termékeket körültekintően, csak meghatározott ideig szabad használni.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Aiwok

Wikipédia / Szerző: Takkk

Forrás: Gyógynövénylap.hu

Comments are closed.