feketevesszejű som

A feketevesszejű som (Cornus alba ‘Kesselringii’) bemutatása, gondozása

feketevesszejű som

Kép forrása: Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

A feketevesszejű som vagy feketevesszejű fehér som (Cornus alba ‘Kesselringii’), a fehér som (Cornus alba) egyik változata, melynek különlegessége, hogy a vesszők színe folyamatosan változik, az eleinte élénkpiros vesszők, feketébe hajló sötét bordó árnyalatúvá válnak.

A kb. 2 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje díszét vesszőin túl, lombozata, virágai, valamint a később megjelenő termései adják.   

Lombozatát alkotó levelei, kerekdedek, kissé hosszúkás formájúak, erősen erezettek. Fehér, krém fehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak. Ezt követően fejlődnek ki fehér színű termései, melyeket a madarak szívesen fogyasztanak.

A feketevesszejű som viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Őszi lombszíne, napos helyen lesz a legintenzívebb, valamint ilyen fekvésben bővebben virágzik.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos, nem túl kötött talajokat kedveli leginkább. Metszeni elég akkor, ha szeretnénk megújítani a növényt, ennek érdekében néhány évente, minden negyedik-ötödik öreg vesszőt vágjunk vissza a talajszintig.  Ha csak a vesszőinek látványa miatt tartjuk, intenzívebben is metszhető.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Túlságosan száraz körülmények között, időnként a levelek széle megbarnul. Szaporítása fás dugványok segítségével történik.

Kép forrása: Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék