szeldeltlevelű filodendron

A filodendron (Philodendron) bemutatása

A filodendronok leveleikkel díszítő szobanövények. Találunk közöttük kúszó növényt (Kúszó filodendron – Philodendron scandens), nagyméretű szoliter növényt (Szeldeltlevelű filodendron – Philodendron bipinnatifidum), valamint törpe növésű, asztalon, kisebb polcon tartható változatot is (Filodendron ’Atom’ – Philodendron selloum ’Atom’).

Általában átlagos igényű növények, melyek világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg és párás helyen érzik magukat legjobban. Összefoglalónkban a leggyakoribb filodendronokat mutatjuk be.

1. Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

kúszó filodendron

Kép forrása: Dreamstime.com

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiben honos gyorsan növekvő kúszónövény. Hazánkban kifejezetten népszerű, mivel meglehetősen igénytelen növény, szív alakú zöld leveleivel díszít.

A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90 cm egy év alatt) hálálja meg, így kezdő szobakertészeknek is ajánlható, a siker szinte garantált!

A kúszó filodendron gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet, páratartalom

Alkalmazkodó képessége kiváló, lakásunk szobahőmérséklete egész évben megfelelő számára, leginkább a 18-24 fokos hőmérsékleti tartományt kedveli. Árnyékos, félárnyékos és világos helyen is szépen fejlődik, egyedül a tűző naptól kell óvni.

Eredeti élőhelye meglehetősen párás, ezért az itthoni körülmények között, főként a téli fűtési időszakban, érdemes leveleinek permetezésével párásítani.

Öntözés, tápoldatozás, egyéb teendők

Öntözzük rendszeresen a tavasztól őszig tartó növekedési időszakában, arra azonban ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, ugyanis a vízhiányt könnyebben elviseli, mint a túlöntözést.

Télen, nyugalmi időszakában, csökkentsük az öntözések mennyiségét, a föld felszínét hagyjuk kicsit kiszáradni. Tápoldatozni csak tavasszal, és nyáron szükséges kéthetente.

A növény, gyors növekedése miatt, hajlamos az elburjánzásra, ezért rendszeresen vágjuk vissza a felesleges hajtásokat. Az elhalt növényi részeket, és leveleket is mindig távolítsuk el, így megelőzve a betegségek megjelenését.

Átültetés, szaporítás

Az idős példányokat, csak akkor szükséges átültetni, ha a cserép már túl kicsi számukra, elegendő a föld felső néhány centis rétegének cseréje. A fiatal növények átültetésére március-április környékén kerülhet sor B típusú virágföldbe. Szaporítani nyár elejétől lehet, hajtásdugványról.

2. Szeldeltlevelű filodendron (Philodendron selloum)

szeldeltlevelű filodendron

Kép forrása: Shutterstock.com

A szeldeltlevelű filodendron (Philodendron bipinnatifidum vagy Philodendron selloum) egy igazán különleges megjelenésű, Amerika trópusi részein őshonos levéldísznövény.

Hatalmas méretű, szabdalt, sötétzöld színű leveleivel, valamint termetével díszít. Olyan helyen érdemes tartani, ahol szabadon növekedhet, nagy a rendelkezésére álló tér.

A szeldeltlevelű filodendron gondozása, igényei

Igényei, eredeti trópusi élőhelyére vezethetők vissza, éppen emiatt, magas páratartalmat, állandóan meleg hőmérsékletet igényel. A páratartalmat rendszeres párásítással biztosítsuk számára. A szobahőmérséklet ideális számára, az állandóság, azonban fontos szempont.

Elhelyezéséhez világos helyet keressünk, azonban a tűző naptól óvni kell, mert az károsíthatja a leveleket. Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, öntözésére 3-4 naponta kerítsünk sort, télen kevesebbet öntözzük.

3. Filodendron ’Atom’ (Philodendron selloum ’Atom’)

Philodendron selloum 'Atom'

Kép forrása: CityPlant.hu

A filodendron ’Atom’, a szeldeltlevelű vagy elefántfül filodendron (Philodendron selloum) törpe növésű változata.

Lassan növekvő, kompakt kis növény, mely kifejlett állapotban is nagyjából fél méter magasra nő csak, nem kell attól tartani, hogy kinövi a szobát.

Jó választás mindazok számára, akik, szeretnék otthonukat egy mutatós, modern szobanövénnyel díszíteni, de nincs túl sok hely a növény számára.

A filodendron ‘Atom’ remekül mutat egy asztal közepére állítva, de akár az ablakban is tarthatjuk.

A filodendron ’Atom’ (Philodendron selloum ’Atom’) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A filodendron ’Atom’ átlagos igényű szobanövény világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, 18-23 fokos szobahőmérsékleten érzi legjobban magát.

Öntözés, tápoldatozás

A filodendron vízigénye a fény és hőmérsékletigényéhez hasonlóan, meglehetősen átlagos. Szereti, ha a földje mindig kicsit nyirkos, ez azonban nem jelenti azt, hogy állnia kell a vízben. A túlöntözést kerüljük el.

Tápoldatozni főként a tavaszi és nyári hónapokban kell, ilyenkor 2-3 hetente érdemes tápoldatozni az öntözések során. Ősszel és télen elég ennél jóval ritkábban, havonta egyszer.

Páratartalom

A filodendron ’Atom’ kedveli a párás levegőt, ezért érdemes közvetett módon párásítani, azaz a növényt egy vizes kaviccsal vagy agyaggranulátummal töltött tálcára állítani. Sokat segít, ha a fűtési szezonban a radiátortól minél távolabb helyezzük el.

Átültetés

Ha szükségessé válik a növény átültetése, azt tavasszal végezzük el, erre a célra tökéletesen megfelel az általános virágföld.

4. Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

pirosló filodendron

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A pirosló filodendron (Philodendron erubescens) Amerika trópusi vidékein őshonos, hazánkban levéldísznövényként tartott növény.

Díszítőértékét, nagyméretű, fényes felületű, zöld és pirosas árnyalatban játszó, hosszúkás, nyílhegyre emlékeztető levelei adják. Vízigényes növény, de alapvetően nincsenek extrém igényei, gyakran felbukkan intézményekben, irodákban is.

A pirosló filodendron gondozása, igényei

Elhelyezéséhez világos, félárnyékos, lehetőség szerint ablak közeli helyet válasszunk, ahol tűző nap nem károsíthatja. Hőmérséklet és páraigénye közepes, a szobahőmérséklet megfelelő számára, a páratartalmat párásítással biztosíthatjuk.

A növény vízigénye egész évben magas, rendszeres öntözést igényel, valamint tápoldatozásáról se feledkezzünk el.

Képek forrása: Shutterstock.com; Dreamstime.com; CityPlant.hu; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Források: Fitoland.hu; Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények