francia levendula

A francia levendula (Lavandula stoechas) bemutatása, gondozása

A francia levendula (Lavandula stoechas) a Földközi-tenger vidékén őshonos örökzöld, évelő cserje, mely változattól függően alacsony és középtermetű is lehet. Az alacsonyabb kb. 20 cm magas fajtákkal a balkonládánkat, míg a középtermetű kb. 0,5 m magas francia levendula tövekkel a kertünket díszíthetjük.

A spanyol levendulának, füzéres levendulának vagy bóbitás levendulának is nevezett növény gondozása és külseje egy kicsit eltér a hagyományos levenduláétól.

Igaz a zöldesszürke, kissé molyhos levelek a közönséges levendulát idézik, a lila, fehér vagy rózsaszín árnyalatban pompázó füzéres virágok már egyértelművé teszik, hogy más növénnyel van dolgunk.

A füzéres virágokat bóbitaként színes murvalevelek teszik figyelemfelkeltővé. A francia levendula kevésbé ellenálló és a közönséges levendulánál valamivel vízigényesebb növény.

Ültetési helyéül napos, világos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízáteresztő. Átlagos kémhatású, vagy ettől csak kissé eltérő enyhén savas, vagy enyhén lúgos talajba ültessük és mértékkel öntözzük.

Fagyérzékeny növény, ezért, ha nem tudjuk védett fekvésbe ültetni a kertben, érdemes télre felszedni, és világos, hűvös helyen teleltetni, majd pedig újra kiültetni a következő évben.

Kártevők megjelenése nem jellemző erre a növényre, tartósan csapadékos időszakokban gombabetegségek támadhatják meg.

Szaporítani dugványozással lehet legegyszerűbben, de magról is szaporítható, ha van időnk és kedvünk kísérletezni.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Borhy Kertészet

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények