Otthon, Kiskert

A füge szaporítása lépésről-lépésre

Kép forrása: Pixabay.com

A füge bemutatása, gondozása

füge

Kép forrása: Pixabay.com

A füge (Ficus carica) hazánkban kb. 3méteres bokorrá, míg eredeti élőhelyén, Nyugat-Ázsiában, és a Földközi-tenger vidékén kisebb fává cseperedő növény.

Ehető, és kimondottan ízletes termése, valamint mutatós, karéjos, nagyméretű levelek alkotta lombozata miatt érdemes megpróbálkozni a nevelésével. Dekoratív, mediterrán hangulatot idéző szoliter növénye lehet kertünknek.

A füge, fény, meleg és tápanyagigényes növény. Ültetési helyéül, tűző napos, vagy világos, ugyanakkor védett helyet válasszunk. Legjobb a déli fekvésű ültetési hely.

A talaj típusára nem különösebben kényes, bár főként a lazább szerkezetű, tápanyagban bővelkedő talajokat szereti. Tartósan száraz időszakokban érdemes öntözni, így megmaradnak gyümölcsei, és nagyobbak is lesznek.

Ha szeretnénk a fügét szaporítani, azt dugványozással, valamint tősarjakkal is megtehetjük. Ezt a két szaporítási módszert mutatjuk be a továbbiakban.

A füge szaporítása dugványozással

füge

Kép forrása: Pixabay.com

A füge dugványozása zölddugvánnyal és fásdugvánnyal egyaránt történhet. A zölddugvánnyal történő szaporítást június-júliusban végezhetjük el, míg fásdugványról októberben szaporíthatjuk a növényt.

A dugványozáshoz vágjunk le hajtásokat a növényről, a levél alatt kb. 2cm-el vágjuk le őket éles ollóval. Nagyjából 15-20cm-es dugványokat készítsünk, úgy, hogy a hajtásokról levágjuk a leveleket és csak a levélnyeleket hagyjuk meg.

Egy nagyobb cserepet töltsünk meg lazább szerkezetű földkeverékkel és alaposan nedvesítsük be a földet. Ezt követően ültessük el a dugványokat jó mélyre, nagyjából a dugvány fele a talajban legyen.

A sikeres gyökeresedéshez párás környezetre van szükség, ezt pl. egy cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk. A dugványok kb. 6 hét alatt gyökeresednek meg, legyünk türelemmel.

A füge fagyérzékeny növény, ezért a dugványokat fagymentes, világos helyen érdemes átteleltetni.

A füge szaporítása sarjakkal

A füge tősarjakat hoz, ezeket kiásva, majd elültetve szintén szaporíthatjuk. Tavasszal a kihajtást megelőzően és ősszel a lombhullást követően is szaporítható ezzel a módszerrel a növény.

Utóbbi esetben cserépbe ültessük el a sarjat és átteleltetés után, tavasszal ültessük ki a kertbe és takarjuk kb. 20cm magasságig földdel.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító – Füge dugványozása; Kertlap – Füge

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert