füge
füge

Kép forrása: Pixabay.com

A füge (Ficus carica) Magyarországon kb. 3 méter magas bokorrá, míg természetes élőhelyén, Nyugat-Ázsiában, és a Földközi-tenger vidékén kisebb fává fejlődő növény.

Ízletes termése, valamint karéjos, nagyméretű levelek alkotta látványos levélzete miatt érdemes helyet szorítani neki a kertben. Mediterrán hangulatot idéző, dekoratív szoliter növénye lehet kertünknek.

A füge, fény, meleg és tápanyagigényes növény. Ültetési helyéül, napos vagy világos, ugyanakkor védett helyet válasszunk fagyérzékenysége miatt. Legjobb a déli fekvésű ültetési hely.

A talaj típusára nem igazán kényes, de lazább szerkezetű, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Tartósan száraz időszakokban érdemes öntözni, így megmaradnak gyümölcsei, és nagyobbak is lesznek.

A füge metszése

A fügebokrot metszéssel lehet karbantartani, melynek ideje tavasszal érkezik el. A metszés során arra kell odafigyelni, hogy a termővesszőket nehogy visszametsszük, mivel a gyümölcskezdemények ezeken a vesszőkön találhatók.

A metszés főként az elöregedett és felkopaszodott ágak tőből való kifűrészelésére, valamint a sűrűn álló ágak megritkítására terjed ki.

A füge zordabb teleken hajlamos visszafagyni, azonban ezt követően kihajt és tömegesen hoz hajtásokat. Ebben az esetben ritkítani és irányítani kell a hajtásokat, így a visszafagyott fügéből újra szép, egészséges, termő bokrot nevelhetünk.

A füge ültetése

füge

Kép forrása: Pixabay.com

A konténeres kiszerelésben megvásárolt fügét, a fagyos, téli időszakot leszámítva bármikor el lehet ültetni, azonban, ha az őszi ültetés mellett döntünk, akkor a füge téli felkészítéséről is gondoskodni kell.

A füge ültetési helyéül, a korábban írtak szerint válasszunk helyet, napos, vagy világos, védett helyben gondolkodjunk. Ha megtaláltuk az ideális helyet, készítsük elő a talajt. Lazítsuk fel, forgassuk át ásóval a talajt és ássuk ki az ültető gödröt.

Ha gyengébb minőségű a talaj, tápanyagban szegény, akkor érdemes feljavítani. Ehhez jó megoldás, ha az ültető gödröt általános virágfölddel töltjük fel. Az ültetést követően locsoljuk be a növényt.

Amennyiben az őszi ültetés mellett döntöttünk, ne feledkezzünk el az elültetett füge téli védelméről sem. Ehhez vegyük körül a tövet szalmával, az ágak közé szórjunk szalmát vagy leveleket és a növény körüli talajt is takarjuk talajtakaró hánccsal.

Ezzel a módszerrel megóvhatjuk a fiatal fügét az erősebb téli fagyoktól. Tavasszal távolítsuk el a téli takarást.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a füge ültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert