fukszia

Ebben a bejegyzésben 3 fukszia (Fuchsia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fukszia (Fuchsia) bemutatása, gondozása

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét. A fajtáknak se szeri se száma, lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatokat egyaránt léteznek.

Ha ügyesen gondozzuk, és biztosítjuk számára az árnyas, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszíthet. Magyarországon teleltetést igényel, nem fagytűrő.

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodni kell rendszeres öntözésről, valamint tápanyag utánpótlásról is, jó, ha eleve tápanyag dús talajba ültetjük. Tűző napot, és a túlzott meleget nem szívleli, ezért bátran választhatjuk helyéül a kert egy árnyékosabb szegletét.

Ahogy említettük korábban, teleltetni kell, ehhez védett, sötét kb. 10fokos helyiséget válasszunk, és csökkentsük minimálisra az öntözést.

Szebb formát és növekedést érhetünk el, ha tavasszal visszavágjuk, ilyenkor lehet átültetni is. Szaporítani hajtásdugvánnyal, vagy magról lehet.

A fukszia szaporítása dugványozással

fukszia1

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatunk a művelettel. Vágjunk le 5-10cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsuk őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy sikerrel meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonunk kéznél, akkor mártsuk bele a hajtások szárát, ez a lépés elhagyható.

Töltsünk meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készítsünk lyukakat a dugványok számára. Ültessük el a dugványokat, majd öntözzük meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsunk kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztessük, és csak mértékkel öntözzük. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

A fukszia teleltetése

Mielőtt megkezdenénk a teleltetést, érdemes átvizsgálni a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e rajta kártevők. Célszerű ilyenkor vízzel letisztítani, megszabadítva a kosztól, és a levelek között lapító kártevőktől is.

A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatunk, utóbbi helyen, ledobja leveleit növényünk, de ettől nem kell megijedni, természetes folyamat.

Ha világos helyen szeretnénk teleltetni, akkor kb. 10-12fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7 fokos helyiséget válasszunk. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntözni, tápoldatozása elhagyható.

Ahogy beköszönt a tavasz, keressünk a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne kerüljön), vágjuk vissza hajtásait a feléig, és kezdjük el újra rendszeresen öntözni.

Ilyenkor lehet átültetni is, ha szükségét érezzük. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdhetjük szoktatni a kinti klímához.

2. Télálló fukszia (Fuchsia magellanica) bemutatása, gondozása

télálló fukszia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gagea

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) konténerbe és szabadföldbe is ültethető dísznövény, mely enyhébb éghajlatú vidékeken kb. 2-3 méteres magasságig nő, hazánkban jellemzően kb. 1 méteres félcserjévé fejlődik.

A magellán fuksziaként, vagy karcsú fuksziaként is ismert növény előnye, hogy áttelel a szabadban, ha gondoskodunk töve megfelelő takarásáról, ugyanakkor díszítőértéke semmivel sem kisebb, mint a teleltetést igénylő változatoké.

Levélzetét szürkés-zöld, átellenesen álló levelek alkotják. Hosszúkás, keskeny, fehér, rózsaszín, pink, piros és bíbor színben játszó virágai a nyár második felében, valamint ősz elején nyílnak.

A télálló fukszia félárnyékos, esetleg világos, délelőtti napfényt kapó helyre, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Lehetőség szerint szélvédett helyre ültessük kissé mélyebbre, mint ahogy a cserepében volt.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre érzékeny. Télen takarással kell óvni a tövét, de a nagyon erős fagyok időnként így is károsíthatják. Elhalt hajtásait, kora tavasszal vágjuk vissza a talajszintig.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a liszteskék. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Korallfukszia, thalia fukszia (Fuchsia triphylla) bemutatása, gondozása

korallfukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A korallfukszia vagy thalia fukszia (Fuchsia triphylla) közepes termetű, bokrosodó habitusú félörökzöld fukszia faj, mely hazánkban teleltetést igényel. A Tahitin, Dominikai Köztársaságban valamint a Karib-szigeten őshonos növény, korallpiros virágaival lehet otthonunk dísze például konténerbe ültetve.

Csüngő, korallszínű virágai a hajtások végén csoportosan nyílnak a nyár folyamán. A növény levélzetét sötétzöld levelek alkotják.

A korallfukszia helyéül világos, de nem tűző napos, szélvédett helyet válasszunk. Talajok közül az enyhén savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajtípusokat kedveli. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, ne öntözzük túl!

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a levéltetű a liszteske, valamint a vincellérbogár támadják meg időnként.

A korallfukszia teleltetést igényel. Kb. 7-10 fokos hőmérsékleten teleltessük. Fényhiányos helyen is áttelel, de ilyenkor lehullajtja leveleit. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Gagea

Források: Botanikaland – Télálló fukszia; Botanikaland – Korallfukszia; Hobbikert; Gazigazító; Gardening Know How

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények