fukszia
fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia különleges formájú szín gazdag virágaival nyáron pompázó évelő dísznövény. A tűző napot nem kedveli, így a kert egy félárnyékos, árnyasabb szegletében érzi igazán jól magát.

Kedveli a párás, nedves környezetet, valamint a tápanyag dús talajt. Télen teleltetni kell. Szaporítani magról és dugványozással lehet, utóbbit mutatjuk be írásunkban.

A fukszia szaporítása dugványozással

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatunk a művelettel. Vágjunk le 5-10cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsuk őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy sikerrel meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonunk kéznél, akkor mártsuk bele a hajtások szárát, ez a lépés elhagyható.

Töltsünk meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készítsünk lyukakat a dugványok számára. Ültessük el a dugványokat, majd öntözzük meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsunk kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztessük, és csak mértékkel öntözzük. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Gardening Know How

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert