fürtös gyöngyike

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) bemutatása, gondozása

fürtös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) a spárgafélék családjába tartozó hagymás évelő növény. Az apró termetű, nagyjából 20-25cm-es növény áprilisban hozza csinos virágait.

Jellegzetes, kékeslila színű fürtös virágzatát, kicsi, csuporszerű tagok alkotják. Levelei kissé jellegtelenek, húsos fűszálra emlékeztetnek. A fürtös gyöngyike jól társítható más hagymásokkal, évelőkkel, virágágyakban, balkonládában, sziklakertben is jól mutat.

A fürtös gyöngyike nemcsak szépsége miatt szerethető virág, hanem igénytelensége miatt is. Gondozása nagyon könnyű, azok számára is jó választás tehát, akik nem akarnak sokat bíbelődni egy növénnyel, de szeretnék élvezni látványát.

Ültetési helyéül bátran választhatunk napos helyet, talajok közül a laza szerkezetű, homokos talajt szereti leginkább. Miután elvirágzott levelei visszahúzódnak, így száraz növényi részek levágásával sem kell törődni.

Szaporítani nagyon könnyű, ugyanis a fürtös gyöngyike elszórt magjairól is szaporodik. Hagymáit az ősz első felében kell elültetni kb. 6-8cm mélyen.

A fürtös gyöngyike ültetése ősszel

fürtös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

Ahhoz, hogy már tavasztól gyönyörködhessünk a fürtös gyöngyikében, a többi tavasszal virágzó hagymással együtt el kell ültetni a hagymáit.

Mikor kell ültetni a fürtös gyöngyikét?

Az ültetésre szeptembertől, az első fagyokig, november elejéig lehet sort keríteni, de a legideálisabb az októberi időpont. Ilyenkor a talajban élő kártevők már nem túl aktívak, viszont a talaj még elég meleg.

Milyen helyre kerüljön?

A fürtös gyöngyike nem szereti az árnyékot, legjobban napos, világos virágágyásba ültetve érzi jól magát. Talajok közül a homokos, lazább szerkezetű talajt kedveli leginkább.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

fürtös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

Az ideális ültetési mélység kb. 5-10cm, az ültetési távolság pedig 5cm.

Készítsük el az ágyást, azaz távolítsuk el a gyomokat, majd ássuk fel. Ezután alakítsuk ki a hagymák számára az ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé helyezzük bele őket. Végül fedjük be földdel a hagymákat. Beöntözni nem kell.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők