autó

Korábban népszerű gondolat volt, hogy ha füstöl az autó, akkor az a teljesítmény jele. Sokan ezért egyáltalán nem is bánták, ha hatalmas szürke füstcsíkot húz az autó, hiszen abban a hitben voltak, hogy ez a teljesítmény maximális kihasználását mutatja. Napjainkban azonban ez a gondolat már nem állja meg a helyét.

Egy tanulságos eset története

A BMW 330D egy nagyon kellemes autó, viszont ha füstöl és letilt, az finoman szólva is sokat tud rontani a vezetés élményén. Ilyenkor élni lehet a gyanúperrel, hogy valami nincs rendben.

Egy ilyen autó tulajdonosa a sokadik bosszantó eset után felkereste a szervizt. Az autó gyári teljesítménye 184 LE/390 NM, viszont teljesítménymérés után mást mutatott az eredmény. Az értékelés szerint a teljesítmény 231 LE és 567 Nm volt, ami, ha csak a számokat nézzük, akkor egy megsüvegelendő eredmény.

Azonban a helyzet kevésbé volt rózsás. Egyrészt a BMW 330D esetében az optimális beállítás 220 LE és 480 Nm körüli. Ha valaki ettől eltérőt tud elérni, és még optimális a működés, akkor nincs baj, csak hogy ez szinte lehetetlen.

Nem volt ez másképp a szóban forgó autó esetében sem, ugyanis a teljesítménymérés végére az autóból kiáramló füst megtöltötte a szervizt. Ilyenkor nincs más hátra, orvosolni kell a problémát. Ki kell olvasni a programot a motorvezérlőből és meg kell próbálni helyrehozni.

Jó hír, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen, azonban időigényes. A folyamat végére az autó akár 224 LE és 520 Nm teljesítményre is képes lehet. Ráadásul füst nélkül.

Amennyiben kíváncsi vagy, milyen teljesítményt lehet kihozni az autódból, akkor érdemes megnézned a chiptuning kalkulátort.

Miért nem jó a füst?

A füst valójában nem más, mint felesleges, elégetlen üzemanyag. Ez pedig azt jelenti, hogy az autó nem az optimális értékeknek megfelelően működik. Van rá esély, hogy egy nagyon vékony hajszálnyival erősebb az autó, ha füstöl, viszont az így elért eredmény egyáltalán nem éri meg azt az áldozatot, amit a nem optimális szinten történő működés hosszú távon előidézhet a motorban.

Lerövidülhet a motor élettartama, sűrűbben kell szervizbe járni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy napjainkban, amikor a környezettudatosság és a környezetvédelem egyre inkább felértékelődik, mennyire helytelen és szemet szúró dolog egy folyton füstölő autóval közlekedni.

Mi okozza a füstölést?

Amennyiben használtan vettük az autót és az füstöl, akkor érdemes átgondolni pár dolgot. A háttérben sokszor az áll, hogy a korábbi tulajdonos saját maga kicsit belenyúlt az autó motorjának programjába vagy elvitte egy ismerőséhez, aki kicsit beletúrt a motorvezérlőbe.

Erről sokszor elfelejtik tájékoztatni az új tulajdonost. Ilyen esetek elkerülése vagy utólagos orvoslása miatt érdemes felkeresni az újonnan vásárolt autóval egy szervizt, lehetőleg olyat, ahol van teljesítménymérő fékpad is, ugyanis egy teljesítménymérés sok mindent megválaszolhat.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom