réti füzény

Cikkünkben 2 füzény (Lythrum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Réti füzény (Lythrum salicaria) bemutatása, gondozása

A réti füzény (Lythrum salicaria) magas termetű, rizómás évelő növény, mely az északi mérsékelt övben, így Magyarországon is őshonos. Természetes élőhelyét a nádasok szélei, a dombvidékek nyirkos lápjai és rétjei jelentik.

réti füzény

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: liz west

Levélzetét a fűzfáéra emlékeztető lándzsás, átellenes levelek alkotják. Nektárban gazdag, méh és pillangócsalogató lilásrózsaszín fürtvirágzata, nagyon hosszan egész nyáron díszít.

A kertben kerti tavak partjára, vagy akár vízinövényként is ültethető 0-10cm-es vízmélységbe.

A réti füzény nem túl problémás, egyszerűen nevelhető vízigényes növény, mely napos, világos és félárnyékos helyen, átlagos kerti talajba ültetve fejlődik legszebben. Tőosztással egyszerűen szaporítható.

2. Vesszős füzény (Lythrum virgatum) gondozása

vesszős füzény

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg

A vesszős füzény (Lythrum virgatum) magas termetű évelő növény, mely természetesen élőhelyén a mocsaras területek lakója, hazánkban is előfordul. Ezen tulajdonságai miatt a kertben, főként a kerti tó partjára, vagy egy folyamatosan öntözött virágágyásba való nagyobb csoportba öltetve.

Levélzetét vékony, lándzsás levelek alkotják, melyek a felfelé álló száron átellenesen állnak. Ciklámen színű, vagy élénk rózsaszín füzéres virágzata nyáron díszít.

A vesszős füzény, napos vagy világos fekvésben, folyamatosan nyirkos talajban érzi jól magát, ideális körülmények mellett könnyen terjed. Ültessük a tó partjára, esetleg a vízinövényként a tó szegélyébe, virágágyásban pedig rendszeresen öntözzük. Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: liz west; Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők