galambbogyó

A galambbogyó (Duranta erecta) bemutatása, gondozása

galambbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Raita Futo / Licence: CC BY 2.0

A galambbogyó (Duranta erecta) a hazai éghajlati viszonyok miatt, dézsás vagy cserepes növényként tartható, rendkívül látványos örökzöld cserje, mely eredeti élőhelyén akár 6 méteres magas cserjévé, kisebb fává fejlődik.

Levélzetét átellenesen álló, csúcsos, világoszöld színű, fogazott levelek alkotják. Kék, lila, fehér egyszínű vagy fehérrel szegélyezett tölcsér alakú virágai a hajtások végén fürtökben nyílnak.

A rendkívül látványos virágokkal időnként egy időben láthatók a növény bogyós termései is, ez a kifejlett példányokra jellemző. Termései emberi fogyasztásra nem alkalmasak, a növény levelei és bogyói mérgező anyagokat tartalmaznak.

A galambbogyó napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést igényel.

Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel, világos, legalább 10 fokos helyiségben. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny növény, de időnként károsíthatják a liszteskék. Ha szeretnénk szebb, bokrosabb formát elérni időnként megmetszhetjük. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Raita Futo / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Wikipédia – Duranta erecta

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények