gardénia

A gardénia (Gardenia jasminoides) bemutatása, gondozása

gardénia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tatters ✾ / Licence: CC BY 2.0

A gardénia vagy galléros jázmin (Gardenia jasminoides) eredeti élőhelye Japán és Kína területe itt cserje méretűvé növekedik, hazánkban szobai dísznövényként lehet tartani, ezt a nagyon elegáns külsejű évelő örökzöldet.

Szépségét nyártól kezdve nyíló, hófehér virágzatának köszönheti, amelyet illóolaj készítésére is felhasználnak. A nagyméretű fehér virágok hátteréül, a sötétzöld színű, fényes felületű kerek levelek alkotta tömött levélzet szolgál.

A gardénia érzékeny növény. Kedveli a fényt, a tűző napot azonban nem, ezért világos, de nem tűző napos helyet keressünk számára ahol kellemesen meleg, és állandó a hőmérséklet. Télen is biztosítani kell számára a legalább 16fokos hőmérsékletet.

Rendszeres öntözést igényel, lehetőség szerint lágy vízzel öntözzünk, kerüljük el, hogy földje kiszáradjon. Télen ritkábban kell öntözni. Ültetéséhez a tőzeges, kissé savanyú kémhatású talaj a legmegfelelőbb.

Átültetni tél végén, vagy a tavasz beköszöntével lehet, általában kétévente kell rá sort keríteni. Szaporítása hajtásdugvánnyal történik.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tatters ✾ / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények