gerbera

A gerbera (Gerbera x hybrida) bemutatása, gondozása

A gerbera (Gerbera x hybrida) az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, melynek eredeti élőhelyét Dél-Afrika és Ázsia trópusi területei jelentik. A Gerbera nemzetség, Traugott Gerber német természettudósról kapta a nevét.

A gerberát a világ ötödik legnépszerűbb virágaként rangsorolják. A virágüzletekben, számos méretben és színváltozatban kapható, cserepes és vágott virágként is.

Ez a rendkívüli változatosság annak köszönhető, hogy két faj (Gerbera jamesonii és Gerbera viridifolia) felhasználásával nagyon sokféle hibridet sikerült létrehozni, és már a 19. század végén elkezdődött a keresztezésekkel való kísérletezés.

Nyáron nyíló margarétaszerű virágai sárga, narancssárga, piros, rózsaszín, krémszínű és világos lila színárnyalatúak is lehetnek. Leveli nagyméretűek és tőlevélrózsát alkotnak.

A gerbera szobanövényként, valamint nyáron kerti dísznövényként is tartható. Ha nyáron kertünket díszítenénk vele, ültessük inkább cserépbe, így könnyen mozgatható és átteleltethető. A teleltetéshez kb. 12 fokos helyiség az ideális számára pl. télikert vagy veranda.

Kellemesen meleg, világos, helyen, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, az átültetést rosszul viseli.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, ne öntözzük túl és kerüljük a pangó vizet, mert ez a gyökerek rothadásához vezet.

Lehetőség szerint a leveleire se kerüljön az öntöző vízből. Télen csökkentsük az öntözést, és ha nyáron tápoldatoztuk (2 hetente adhatunk neki tápoldatot), azt hagyjuk el ilyenkor.

Betegségek közül előfordul, hogy megtámadja a lisztharmat, kártevők közül a takácsatkák, a levéltetvek és a liszteskék is problémát okozhatnak.

Szaporítani tőosztással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Növénytár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények