golgotavirág

A golgotavirág bemutatása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirágfélék családjába tartozó rendkívül mutatós szobanövény, amely alkalmas futtatásra, valamint nyáron szabadban való tartásra is. Több, mint 400 golgotavirág fajt ismerünk, melyek természetes élőhelyét Amerika trópusi vidékei jelentik.

A golgotavirágok közül talán a kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a legismertebb változat. Látványos, kék fehér és sárga színekkel tarkított különlegesen szép virágát július-augusztus környékén hozza. Teleltetést igényel, télen költöztessük hűvös helyre.

Érdekesség

Úgy tartják, hogy a különleges megjelenésű virágok egyes részei Krisztus szenvedésének jelképei, erre a 17. század botanikus misszionáriusainak feljegyzéseiből következtetnek. A nemzetség neve (Passiflora) is erre utal, amit a jezsuiták alkottak. A passio jelentése szenvedés, a flos pedig virágot jelent latinul.

A golgotavirág igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág fényigényes növény. Világos, kellemesen meleg, szellős helyet válasszunk számára. Utóbbi azért is fontos, mert ha nem kap elég friss levegőt, megtámadhatják a viaszos pajzstetvek. Télen alacsonyabb hőmérsékletet igényel.

Öntözés, tápoldatozás

A golgotavirág vízigénye magas, ezért nyáron naponta, de legalább háromnaponta öntözni kell. Télen vízigénye ennél jóval kisebb, ilyenkor csak ritkán öntözzük. A golgotavirág tápanyagigényes növény, ezért márciustól augusztusig kéthetente történő tápoldatozással gondoskodjunk a felhasznált tápanyagok pótlásáról.

Átültetés

Az idősebb növényeket elég csak ritkán átültetni, a fiatalabb növényeket, évente ültessük át laza szerkezetű, tőzeges földbe. Az ültetésre legjobb időpont a tavasz.

Kártevők, betegségek, gondozási hibák

Ha nem kap elegendő tápanyagot, vagy túl hideg helyen tartják, akkor a golgotavirág nem virágzik. Kártevők közül a viaszos pajzstetvek támadhatják meg, ha télen túl meleg helyen van, illetve ha nem jut elég friss levegőhöz.

A golgotavirág gondozása télen

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág nemcsak fenséges virágzata miatt igazi kuriózum, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg helyiségben, vagy akár szabadban is teleltethetjük.

Ha úgy döntünk, hogy hideg helyiségben szeretnénk átteleltetni, akkor hűvös, kb. 5-10 fokos helyet válasszunk a golgotavirág számára. Nyugalmi időszaka alatt, csak mértékkel öntözzük, de arra azért mindenképpen figyeljünk oda, hogy a golgotavirág földlabdája teljesen ne száradjon ki.

A kertbe kiültetett példányok sikeres teleltetését, már az ültetéskor megalapozhatjuk azzal, hogy minél védettebb ültetési helyet keresünk. Az enyhébb telet így megfelelő takarással átvészelhetik a szabadban is virágaink. Takaráshoz használhatunk akár száraz faleveleket is.

A golgotavirág lakásban való teleltetése során, folytatni kell a rendszeres tápanyag utánpótlást, valamint az öntözést is. Ha ügyesek vagyunk, akkor télen is megörvendeztet minket virágaival.

A tél elmúltával a golgotavirág alapos visszavágást igényel, így formás, dúsan virágzó növényt nevelhetünk. Visszavágni kb. 20 cm-ig kell, vagy pedig 6-7 rügyig.

A golgotavirág szaporítása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani magról, dugványozással és bujtással lehet. A magvetés után kb. 4-5 évvel virágzik majd a növény, dugványozással és bujtással, már 2-3 év után virágzó golgotavirághoz juthatunk.

A golgotavirág magvetése

A golgotavirág magját tavasszal vessük el lazább, humuszos talajjal, vagy homokkal töltött cserépbe. A magok csírázásához pára, fény és meleg szükséges. A cserepet világos, meleg helyen, üveglappal lefedve tartsuk.

Amikor már kicsíráznak a magok, lekerülhet az üveglap, 3-4 leveles állapotban egyesével ültessük cserépbe a fiatal növényeket.

A golgotavirág dugványozása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág dugványozásával nyáron próbálkozhatunk. A dugványozáshoz vágjunk le egészséges hajtásokat, és szedjük le az alsó levélpárokat. A levélcsomó alatt kb. 2-3 mm-re, éles késsel vágjuk simára a dugvány alját.

Töltsünk meg cserepeket homokkal, vagy a magvetésnél írt lazább szerkezetű földkeverékkel, és ültessük el a dugványokat 1,5-2 cm mélyre. A dugványok gyökeresedéséhez, a magok csírázásához hasonló, meleg, párás körülmények szükségesek.

Ha sikerrel jártunk, akkor néhány hét elteltével, fiatal hajtások jelennek meg a felső levélpár tövénél. A fiatal növényeket ezután egyesével át lehet ültetni saját cserepükbe, ahol tovább nevelhetők.

A golgotavirág szaporítása bujtással

A bujtás során a növény hosszabb szárrészét, egy másik cserép földjébe bujtatjuk, úgy hogy a hajtás csúcsa, a talaj felett maradjon legalább 30 cm-re. A föld alá kerülő rész, rendszeres öntözés mellett meggyökeresedik.

A sikeres gyökeresedés után, az új növény leválasztható az anyanövényről, önállóan is életképes, virágzó növénnyé fejlődik, ha tovább gondozzuk.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények