golgotavirág
golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág rendkívül látványos virágzatú szobanövény, mely nyáron szabadban is tartható. Meleg és fényigényes, emellett rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást is igényel.

Szaporítani magról, dugványozással és bujtással lehet. A magvetés után kb. 4-5 évvel virágzik majd a növény, dugványozással és bujtással, már 2-3 év után virágzó golgotavirághoz juthatunk.

A golgotavirág magvetése

A golgotavirág magját tavasszal vessük el lazább, humuszos talajjal, vagy homokkal töltött cserépbe. A magok csírázásához pára, fény és meleg szükséges. A cserepet világos, meleg helyen, üveglappal lefedve tartsuk.

Amikor már kicsíráznak a magok, lekerülhet az üveglap, 3-4 leveles állapotban egyesével ültessük cserépbe a fiatal növényeket.

A golgotavirág dugványozása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág dugványozásával nyáron próbálkozhatunk. A dugványozáshoz vágjunk le egészséges hajtásokat, és szedjük le az alsó levélpárokat. A levélcsomó alatt kb. 2-3mm-re, éles késsel vágjuk simára a dugvány alját.

Töltsünk meg cserepeket homokkal, vagy a magvetésnél írt lazább szerkezetű földkeverékkel, és ültessük el a dugványokat 1,5-2cm mélyre. A dugványok gyökeresedéséhez, a magok csírázásához hasonló, meleg, párás körülmények szükségesek.

Ha sikerrel jártunk, akkor néhány hét elteltével, fiatal hajtások jelennek meg a felső levélpár tövénél. A fiatal növényeket ezután egyesével át lehet ültetni saját cserepükbe, ahol tovább nevelhetők.

A golgotavirág szaporítása bujtással

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A bujtás során a növény hosszabb szárrészét, egy másik cserép földjébe bujtatjuk, úgy hogy a hajtás csúcsa, a talaj felett maradjon legalább 30cm-re. A föld alá kerülő rész, rendszeres öntözés mellett meggyökeresedik.

A sikeres gyökeresedés után, az új növény leválasztható az anyanövényről, önállóan is életképes, virágzó növénnyé fejlődik, ha tovább gondozzuk.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Növénytár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények