piros gólyaorr

Ebben a bejegyzésben 8 gólyaorr (Geranium) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) bemutatása, gondozása

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum), alacsony termetű évelő dísznövény, mely helyes erősen tagolt leveleivel, valamint kisméretű, fehér, rózsaszín és világos lila virágaival díszít.

illatos gólyaorr

Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0

Virágait április végétől csodálhatjuk meg, virágzása egészen a nyár elejéig tart. Jó árnyéktűrő képességű növény, ezért ha a nagyobb növények által árnyékolt helyre keresünk virágzó növényt, akkor igazán jó választás.

Az illatos gólyaorr egyszerűen nevelhető, igénytelen növény, ahogy a bevezetőben is említettük az árnyékot is jól tűri, bátran ültethetjük azonban világos helyre is. Alacsony termete, gyors növekedése miatt kiváló talajtakaró növény.

Vízigénye alacsony, jól tűri a szárazságot, ezért öntözéssel sem kell foglalkozni. Nem különösebben kényes, de néha megtámadhatják gombás megbetegedések. Tőosztással, és hajtásról is szaporítható.

2. Pompás gólyaorr (Geranium x magnificum) bemutatása, gondozása

pompás gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A pompás gólyaorr (Geranium x magnificum) közepes termetű, bokros tövű évelő növény, mely kerti utak szegélyében, valamint csoportosan, nagyobb fák alá ültetve is kertünk dísze lehet. 

Levélzetét molyhos felületű, közép zöld árnyalatú, mélyen karéjos levelek alkotják, melyek ősszel bíboros színárnyalatban játszanak. Kékeslila színű, erezett szirmú virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében díszítenek.

A pompás gólyaorr félárnyékos helyen, átlagos adottságú, de jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. További virágzásra ösztönözhetjük, ha folyamatosan levágjuk az elhervadt virágokat.

Tavaszi feladatként a tél során megbarnult és száraz levelek visszavágását lehet megemlíteni. Betegségek közül a lisztharmat és a peronoszpóra támadhatja meg.

Kártevők közül a takácsatkákat, valamint a házas és házatlan csigákat lehet megemlíteni. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

3. Angol gólyaorr (Geranium x cantabrigiense) bemutatása, gondozása

angol gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

Az angol gólyaorr (Geranium x cantabrigiense) alacsony termetű évelő növény, melyet a dalmát gólyaorr (Geranium dalmaticum) és az illatos gólyaorr (Geranium machorrizum) keresztezésével hoztak létre.

Jól mutat sziklakertbe, virágágyásba ültetve, de árnyékosabb kertrészek talajtakaró növényeként is megállja a helyét. Levélzetét szeldelt levelek alkotják, fehér, vagy rózsaszín árnyalatokban játszó virágai tavasszal és nyáron nyílnak a levelek fölé magasodó virágszárakon.

Az angol gólyaorr lényegében a napostól, az árnyékos fekvésig bármilyen helyre ültethető, de legszebben néhány órás napsütés mellett fejlődik. Jól viseli a szárazságot is, de napos helyen, rendszeres öntözést igényel.

Lényegében bármilyen talajba ültethető a túlságosan kötött talajok kivételével, mivel a pangó víz a gyökerek rohadását és a növény pusztulását okozhatja. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Tavasszal és ősszel tőosztással szaporítható.

4. Dalmát gólyaorr (Geranium dalmaticum) bemutatása, gondozása

dalmát gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118 (AD)

A dalmát gólyaorr (Geranium dalmaticum) alacsony termetű évelő növény, mely a Balkán-félsziget sziklás lejtőiről származik. Sziklakertbe, kavicsos ágyásba, vagy a kerti utak szegélyeként egyaránt ültethető.

Kerekded levelei tömött párnát alkotnak. Hosszú porzós, fehér vagy rózsaszín virágai a levelek fölé magasodó száron nyílnak a nyár első hónapjaiban. Virágai nagyon csábítók a lepkék és méhek számára nektárjuk miatt.

A dalmát gólyaorr egyszerűen nevelhető, jó szárazságtűrő növény, ennek ellenére meghálálja a rendszeres, mérsékelt öntözést. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, lényegében bármilyen jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajban jól boldogul.

Jó fagytűrő növény, levelei csak a nagyon erős fagyok hatására fagynak el. Indái segítségével könnyen terjed. Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet.

5. Fodros gólyaorr (Geranium phaeum) bemutatása, gondozása

fodros gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A fodros gólyaorr (Geranium phaeum) közepes termetű évelő növény, mely kertünkben talajtakaróként, sziklakerti növényként, természetes hatású ligetes kertrészek, vagy akár rézsűk aljának beültetésére is alkalmazható. 

Könnyen terjedő növény melynek levélzetét tenyeresen osztott, karéjosan szabdalt levelek alkotják. Sötétbíbor vagy fehér színű virágai tavasz végétől nyílnak.

A fodros gólyaorr félárnyékos, vagy árnyékos fekvésben, humuszban gazdag, kissé nyirkos, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyáron a nagy melegben előfordul, hogy levélzete megritkul, ilyenkor a levélzet mérsékelt visszavágásával új levelek nevelésére ösztönözhetjük.

Betegségek közül időnként megtámadja peronoszpóra, lisztharmat, levélfoltosodás és mozaikvírus, míg a kártevők közül a meztelencsigák okozhatnak problémát. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

6. Himalájai gólyaorr (Geranium himalayense) bemutatása, gondozása

himalájai gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A himalájai gólyaorr vagy nagyvirágú gólyaorr (Geranium himalayense) közepes termetű évelő növény, mely Közép-Ázsia hegyvidéki területein őshonos. A kertben talajtakaró növényként, fák alatti területek valamint rézsűk beültetésére is használhatjuk.

A növény sűrű levélzetét erősen szeldelt, erezett zöldszínű levelek alkotják, melyek ősszel sárgás vagy vöröses árnyalatot kaphatnak. Kékeslila színű, fajtától függően sima vagy telt virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében díszítenek, ritkábban nyár végéig gyönyörködhetünk virágaiban.

A himalájai gólyaorr napos, világos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültethető növény, azonban árnyékban sokkal kevesebb virágot hoz. Jó szárazságtűrő képességű növény, mely lazább szerkezetű, jó vízáteresztő, egyéb szempontból teljesen átlagos talajba ültetve is szépen fejlődik.

A virágzás utáni mérsékelt visszametszéssel, új hajtások nevelésére ösztönözhető. Betegségek közül a lisztharmat és peronoszpóra, míg kártevők közül a takácsatkák károsíthatják. Utóbbinak kedvez a nyári forróság és szárazság. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

7. Örmény gólyaorr (Geranium psilostemon) bemutatása, gondozása

örmény gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz

Az örmény gólyaorr (Geranium psilostemon) közepes vagy magas termetű, bokrosodó növekedésű évelő növény, mely természetes hatású kertrészekben mutat a legjobban. 

Dús levélzetét erősen szeldelt élénkzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel bíboros árnyalatban játszanak. Sötét közepű élénk rózsaszín virágai a növény felálló szárain jellemzően a nyár első felében nyílnak.

Az örmény gólyaorr napos, világos, félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átlagos adottságú talajokat, valamint az árnyékot is tolerálja. Átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel.

Tápanyagban gazdag talajba ültetve erőteljesen növekszik, de egyébként is jellemző rá, hogy bokrosodik, ezért ne ültessük túl sűrűn.

Magasabb változatai, előfordul, hogy felnyurgulnak, ilyenkor érdemes kicsit visszavágni. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

8. Piros gólyaorr (Geranium sanguineum) bemutatása, gondozása

piros gólyaorr

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A piros gólyaorr (Geranium sanguineum) közepes termetű, bokros növekedésű, laza habitusú évelő növény, mely talajtakaróként, sziklakerti növényként, kerti utak szegélyeként, virágágyások alacsonyabb növényeként egyaránt ültethető.

Akkor igazán látványos, ha több növényt ültetünk össze, így létrehozva egy látványos színfoltot a kertben. Levélzetét aromás illatú, szőrös, tenyeresen szeldelt levelek alkotják, melyek ősszel vöröses árnyalatúra színeződnek.

Vékony virágszárakon nyílnak tavasz végén, valamint nyár elején a ciklámen színű, fehér vagy halványrózsaszín virágok.

A piros gólyaorr egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, átlagos adottságú, de jó vízáteresztő képességű talajba ültetve is szépen fejlődik.

Átlagos vízigényű növény, főként a szárazabb időszakokban szorulhat öntözésre, de a rendszeres, mérsékelt öntözést meghálálja.

Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevők közül a vincellérbogár lárváját lehet megemlíteni, ami a gyökerek rágásával károsít, ez a növény növekedésének lassulását eredményezheti. Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

Képek forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: Ghislain118 (AD); Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens;

Forrás: Botanikaland – Fodros gólyaorr

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők