gumós begónia

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) bemutatása, gondozása

gumós begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) alacsony termetű, bokros növekedésű, gumós évelő növény, mely a trópusi vidékekről származik. Virágágyásba valamint balkonládába egyaránt ültethető. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

A növény fő díszét piros, rózsaszín, narancssárga, sárga vagy fehér színben játszó virágai adják, melyek nagyon hosszan, tavasz végétől, az ősz első feléig nyílnak, ha megfelelően gondozzuk.

A gumós begónia árnyékos, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, napon könnyen megég. Lazább szerkezetű, kissé savas, tőzeges földbe ültessük, és rendszeresen öntözzük, valamint a nyár folyamán tápoldatozzuk is. Az öntözés során figyeljünk rá, hogy leveleit ne érje víz.

A gumós begónia fagyérzékeny növény, a tél a növény nyugalmi időszaka. Miután a növény szára leszárad, távolítsuk el, a gumót pedig ássuk ki és nézzük át nincsenek-e rothadó részei.

Ha igen, akkor ezeket vágjuk le, és kezeljük a gumót gombaölő szerrel. A gumókat fagymentes, szellős, száraz helyen kell teleltetni, kiültetni a következő tavasszal, a fagyveszély elmúltával lehet.

Szaporítani a gumók szétosztásával, hajtásdugványozással valamint magról is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők