pitypang

A gyermekláncfű, pitypang (Taraxacum officinale) bemutatása, gyógyhatásai, valamint írtása

A gyermekláncfű vagy pitypang (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely hazánkban is gyakori. Természetes élőhelyét, a füves területek, szántók és persze a kertek jelentik, aminek sok kertész természetesen nem örül.

A gyermekláncfű alacsony termetű növény, levelei tőlevélrózsát alkotnak, élénksárga virágai tavasszal és nyáron nyílnak. Repülőszőrös magjaival könnyen szaporodik, földben maradt gyökérdarabjairól szintén kihajt és minden nehézség nélkül terjed a kertben.

A gyermekláncfű bár gyomnövény megítélése mégsem annyira egységes. Természetes hatású kertben szép virágaival üde színfoltja lehet az udvarnak, ráadásul a növénynek számos pozitív hatása is ismert. Ugyanakkor egy tökéletesen rendezett, füvesített kertben gyakran okoz bosszúságot a kerttulajdonosoknak.

Ha te inkább az utóbbi kerttulajdonos vagy, ajánlom figyelmedbe a Fitoland Kertészet videóját, melyben a pitypang elleni védekezéssel foglalkoznak:

Ha azok táborát gyarapítod, akiket nem zavar a kertben ez a kedves külsejű növény, olvass tovább és ismerd meg milyen pozitív tulajdonságai vannak a pitypangnak!

A gyermekláncfű levele ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, A, B, C és D vitamint is tartalmaz, valamint vasat, magnéziumot, cinket és mangánt is. A virágzás előtt leszedett levelekből saláta és főzelék is készíthető.

Teája méregtelenítő, vízhajtó hatású. Leveleit és gyökerét évszázadok óta használják vese, máj és epehólyag megbetegedések kezelésére.

Fontos megemlíteni, hogy a pitypang egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők