fürtös gyöngyike

Ebben a cikkünkben 6 gyöngyike (Muscari) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) bemutatása, gondozása

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) a spárgafélék családjába tartozó hagymás évelő növény. Az apró termetű, nagyjából 20-25cm-es növény áprilisban hozza csinos virágait.

fürtös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

Jellegzetes, kékeslila színű fürtös virágzatát, kicsi, csuporszerű tagok alkotják. Levelei kissé jellegtelenek, húsos fűszálra emlékeztetnek. A fürtös gyöngyike jól társítható más hagymásokkal, évelőkkel, virágágyakban, balkonládában, sziklakertben is jól mutat.

A fürtös gyöngyike nemcsak szépsége miatt szerethető virág, hanem igénytelensége miatt is. Gondozása nagyon könnyű, azok számára is jó választás tehát, akik nem akarnak sokat bíbelődni egy növénnyel, de szeretnék élvezni látványát.

Ültetési helyéül bátran választhatunk napos helyet, talajok közül a laza szerkezetű, homokos talajt szereti leginkább. Miután elvirágzott levelei visszahúzódnak, így száraz növényi részek levágásával sem kell törődni.

Szaporítani nagyon könnyű, ugyanis a fürtös gyöngyike elszórt magjairól is szaporodik. Hagymáit az ősz első felében kell elültetni kb. 6-8cm mélyen.

2. Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) bemutatása, gondozása

örmény gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fizykaa

Az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Dél-Európából származik. Magyarországon leggyakrabban ezzel a fajjal találkozhatunk a kiskertekben. Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek csoportosan ültetve, de akár balkonládába is ültethetjük.

Levélzetét, hosszú, földre terülő levelek alkotják, melyek gyakran már az ősszel kihajtanak és áttelelnek. Kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai áprilisban díszítenek.

Az örménygyöngyike egyszerűen gondozható, igénytelen növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül legjobban a lazább szerkezetű, homokos típusokat kedveli, ilyen talajba ültetve könnyen terjed.

Növekedési időszakában átlagos vízigényű növény, pihenőidőszakában viszont csak nagyon minimális öntözést igényel. Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nincs vele.

Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, valamint magról is lehet. Néhány évente, érdemes felszedni és szétosztani a hagymákat, így elkerülhető a zsúfoltság.

3. Epergyöngyike (Muscari botryoides) bemutatása, gondozása

epergyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Bernt Fransson

Az epergyöngyike (Muscari botryoides) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Magyarország tölgyeseiben is előfordul. Természetben található példányai védettek! Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek, valamint a sziklakerteknek is.

Levélzetét, lándzsás, sásszerű levelek alkotják, melyek visszahúzódnak a virágzást követően. Kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai áprilisban és májusban díszítenek.

Az epergyöngyike egyszerűen gondozható, igénytelen növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül legjobban a lazább szerkezetű, homokos típusokat kedveli, ilyen talajba ültetve könnyen terjed.

Átlagos vízigényű növény, pihenőidőszakában viszont csak nagyon minimális öntözést igényel. Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nincs vele. Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, valamint magról is lehet.

4. Üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa) bemutatása, gondozása

üstökös gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Père Igor

Az üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa; Muscari comosum) alacsony, közepes termetű évelő, hagymás növény, mely a mediterrán régióban, valamint Magyarországon is őshonos növény. Nagyobb csoportba ültetve természetes hatású, ligetes kertrészek, valamint sziklakertek dísze lehet tavasz végén, valamint a nyár elején nyíló virágaival. Levélzetét hosszú, nem túl dekoratív levelek alkotják, virágai a felfelé álló, magas száron nyílnak. Lila színű fürtös virágzatának érdekes külsőt kölcsönöznek a bóbitaszerű steril virágok, melyek a beporzást végző rovarok csalogatására szolgálnak.

Az üstökös gyöngyike egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos, meleg helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Ahogy a legtöbb gyöngyike, úgy ez a faj is csak nagyon kevés vizet igényel a nyugalmi időszakában.

Más teendőnk a teljesen elszáradt és elsárgult levelet eltávolításán kívül nincs vele. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani fiókhagymákkal és magról is lehet.

5. Széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium) bemutatása, gondozása

széleslevelű gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Törökországból származik.

Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek csoportosan ültetve, használhatjuk évelőágyások szegélyezésére, valamint díszíthetjük vele sziklakertünket is.

Levélzetét, 1-2 darab széles, csuklyásvégű, a virágszárat kissé körülölelő levél alkotja. Sötét kékeslila színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai kora tavasszal díszítenek. A virágzat érdekessége, hogy a tetején világosabb színű, steril virágok is fejlődnek.

A széleslevelű gyöngyike egyszerűen gondozható, igénytelen növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül legjobban a jó vízelvezető képességű típusokat kedveli.

Növekedési időszakában átlagos vízigényű növény, pihenőidőszakában viszont csak nagyon minimális öntözést igényel. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Ha csökken a virágzás és a hagymák túlzottan zsúfoltak érdemes felszedni őket és szétosztani.

Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, valamint magról is lehet.

6. Azúr gyöngyike (Pseudomuscari azureum) bemutatása, gondozása

azúr gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salix

Az azúr gyöngyike vagy korai gyöngyike (Pseudomuscari azureum; Muscari azureum) alacsony termetű hagymás évelő növény, mely csoportosan ültetve, más tavaszi hagymás virágok társaságában, valamint sziklakertben is a kert kedves dísze lehet.

Tavasszal nyíló virágai nemcsak azúrkék, hanem fehér színűek is lehetnek. Az azúrkék gyöngyike, napos, világos helyen, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve szépen fejlődik. Egyszerűen nevelhető, problémamentes növény, mely nem igényel különleges bánásmódot.

A virágzást követően levelei szép lassan elsárgulnak és elszáradnak, ezeket csak azután távolítsuk el, ha már teljesen elszáradtak. Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Fizykaa; Wikipédia / Szerző: Bernt Fransson; Wikipédia / Szerző: Père Igor; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Salix

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők