spiraea

Ebben az írásunkban 5 gyöngyvessző (Spiraea) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti gyöngyvessző (Spiraea x vanhouttei) bemutatása, gondozása

A kerti gyöngyvessző vagy kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei) kb. 2,5méteres magasságot elérő, bókoló ágrendszerű lombhullató cserje, mely főként virágzatával díszíti kertünket. Apró fehér virágok alkotta félgömb formájú virágai, szinte a teljes növényt beborítják áprilistól kezdődően.

kerti gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaa, olev.ee

A pompás fehér virágok hátteréül, a sötétzöld színű, kerekded, kissé fogazott levelek alkotta levélzet szolgál. Nyírott, vagy kötetlen nyíratlan sövényként, és szoliterként is megállja a helyét.

A kerti gyöngyvessző egyszerűen gondozható, ellenálló növény, még a kedvezőtlen városi klímát is elviseli. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk.

Talajokkal szemben egyáltalán nem válogatós, bátran ültethetjük átlagos kerti talajba. Öntözni csak a fiatal növényeket kell, az idősebbek jó szárazságtűrők. Metszeni csak akkor kell, ha formáját szeretnék megőrizni, illetve ha beteg, elpusztult hajtásokat veszünk észre a növényen.

Kártevőkre és betegségekre általában nem érzékeny, de peronoszpóra és lisztharmat felütetheti néha a fejét.  Szaporítani nyár elején lehet zölddugványról.

2. Hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea) bemutatása, gondozása

hamvas gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea), kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő, bókoló ágrendszerű díszcserje. Díszítőértékét a hajtásokat beborító, fehér virágzata adja, melyek hátteréül, a kicsi, hosszúkás, zöldesszürke árnyalatú, kissé molyhos levelek alkotta levélzet szolgál.

Virágázási ideje miatt is különösen értékes növény, kora tavasszal borítja virágba kertünket. Alkalmas kötetlen és nyírott sövény nevelésére.

A hamvas gyöngyvessző egyszerűen nevelhető, nem túl kényes növény, egyedül a szélsőségeket nem szereti. Legszebben világos, vagy napos helyre ültetve virágzik, de a félárnyékot is tolerálja.

A fiatalabb növényeket célszerű mérsékelten öntözni, az idősebb példányok a nyári száraz periódusokban is jól boldogulnak.

Ha metszéssel szeretnénk alakítani, azt a virágzást követően tegyük. Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de időnként károsíthatja levéltetű, lisztharmat és peronoszpóra is. Szaporítani nyár elején lehet, zölddugvány segítségével.

3. Nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) bemutatása, gondozása

nipponi gyöngyvessző

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) kb. 2,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje. A kertészetek kínálatában alacsonyabb termetű, kompaktabb fajtáival is találkozhatunk.

Íves ágrendszerű növény, hajtásai eleinte felfelé törekednek, felállók, később bókolók. Rendkívül mutatós növény, kékeszöld színű levélzete, valamint a hajtásokat elborító hófehér virágai miatt.

Levélzetét, kicsi, ovális alakú, végükön fogazott szélű levelek alkotják. Bogernyőben nyíló fehér virágai tavasz végén, valamint a nyár elején pompáznak. Nevelhetünk belőle nyírott, vagy lazább sövényt, de szoliterként is szépen mutat.

A nipponi gyöngyvessző, jó adottságú, egyszerűen nevelhető növény, jól alkalmazkodik a városi körülményekhez is. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, félárnyékos fekvésben is megél, azonban kevesebb virágot hoz.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is jól fejlődik, ha jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetjük, meghálálja. A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növények azonban már jól bírják a szárazságot is.

Metszést a beteg és elhalt hajtások eltávolításán kívül nem igényel, azonban, ha közvetlenül a virágzás után megmetsszük, megőrzi szép, kompakt formáját.

Betegségek és kártevők viszonylag ritkán támadják meg, azonban a lisztharmat és levélfoltosodás időnként károsíthatja. Szaporítani kora nyáron zölddugvánnyal lehet.

4. Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) bemutatása, gondozása

japán gyöngyvessző

Kép forrása: Pixabay.com

A japán gyöngyvessző vagy pompás gyöngyvessző (Spiraea japonica; Spiraea bumalda), Kína, Korea és Japán területén őshonos, kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő virágzó díszcserje.

Díszét a felfelé törekvő szárakon nyíló rózsaszínes-lila vagy fehér virágai, valamint lándzsaszerű levelei adják, melyek az év egyes szakaszaiban, más-más színben tündökölnek.

Levelei a kihajtáskor még bordós-narancs színben játszanak, majd nyáron élénkzöld színűre változnak, hogy aztán őszre ismét bordós árnyalatúra színeződjenek. Ernyős, apró csillag alakú virágok alkotta virágzatát nyáron csodálhatjuk meg.

A japán gyöngyvessző jó ellenálló képessége miatt, nemcsak a kerteket, hanem a közterületeket és parkokat is meghódította.

A japán gyöngyvessző főleg világos, napos helyre ültetve pompázik, de félárnyékban is boldogul. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízelvezető legyen.

Az átmeneti szárazság nem okoz problémát számára, de ha igazán jót akarunk tenni vele, akkor mérsékelten öntözzük, bőséges virágzással hálálja meg!

A japán gyöngyvessző másodvirágzásra is ösztönözhető, ehhez nem kell mást tenni, mint az elszáradt virágokat levágni. Amint beköszönt a tavasz, érdemes alaposan visszavágni, így az új hajtások szépen virágoznak majd.

Kártevők általában nem károsítják, esetenként azonban célba vehetik a levéltetvek. Betegségek közül a tűzelhalás, levélfoltosodás és a lisztharmat is károsíthatja. Szaporítani tőosztással lehet ősszel, valamint nyáron zölddugványokkal.

5. Pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea x billardii) bemutatása, gondozása

pirosvirágú gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Apel

A pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea x billardii) kb. 1,5 méteres maximális magasságot elérő, felfelé törő ágrendszerű, sűrűn bokrosodó lombhullató cserje, mely csoportosan ültetve, vagy más cserjékkel kombinálva is kertünk dísze lehet.

Fő díszét látványos bugavirágzatai adják, melyeket megannyi, apró, rózsaszín virág alkot. A pillangócsalogató virágok látványában nyáron gyönyörködhetünk. Levélzetét fogazott, tojásdad alakú, zöld levelek alkotják.

A pirosvirágú gyöngyvessző napos helyen, savas kémhatású, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje, mindig kissé nyirkos, ezért rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Metszeni, kora tavasszal lehet.

Virágzását sikeresen meghosszabbíthatjuk, ha virágzási időben folyamatosan eltávolítjuk az elnyílt virágokat. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, a szennyezett városi levegőt is jól bírja. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaaolev.ee; Wikipédia / Szerző: Salicyna; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Michael Apel

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék