tengerparti habszegfű

Ebben az írásunkban 4 habszegfű (Silene) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tengerparti habszegfű (Silene maritima) bemutatása, gondozása

A tengerparti habszegfű (Silene maritima) alacsony termetű, növekedése során párnát képező évelő növény, mely Nyugat-Európában őshonos. Levélzetét lándzsás, szürkészöld levelek alkotják.

tengerparti habszegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: chrispd1975 / Licence: CC BY-ND 2.0

Kissé felfújt, fodros szirmú fehér virágai a szár végén nyílnak. Kedves virágai a nyár első felében díszítenek.

A tengerparti habszegfű egyszerűen gondozható, fényigényes növény, ültetési helyéül nyugodt szívvel választhatunk világos, vagy félárnyékos helyet egyaránt. Jól mutat sziklakertekbe, kőfalakba ültetve, valamint szegélynövényként is.

Talajok közül leginkább a meszes, homokos talajokat kedveli. Vízigénye átlagosnak mondható, szárazabb, melegebb időszakokban mérsékelten öntözzük.

2. Enyves szurokszegfű (Silene viscaria) bemutatása, gondozása

enyves szurokszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az enyves szurokszegfű vagy balkáni enyvesszegfű (Silene viscaria; Lychnis viscaria) közepesen magas évelő növény, mely évelőágyásba és sziklakertbe ültethető. Érdekessége, hogy szára ragacsos innen ered a magyar elnevezése.

Levélzete fűcsomóra emlékeztet, a levelek fölé magasodó vékony virágszáron nyílik magenta színű virágokból álló bugavirágzata. Tavasz végén, valamint nyár elején pompázó virágait a pillangók is előszeretettel látogatják.

Az enyves szurokszegfű napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. A gyengébb minőségű talajokat is tolerálja, túlságosan kötött talajba viszont ne ültessük, vagy javítsuk fel a talajt ültetés előtt, mivel a pangó vizet rosszul tűri.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják. Szaporítani tőosztással, dugványozással és magról is lehet, utóbbi csak az alapfaj esetében lehetséges. Az enyves szurokszegfű jó önvető képességű növény, ha megfelelő körülmények között tartjuk, elszórja magjait.

3. Őszi habszegfű (Silene schafta) bemutatása, gondozása

őszi habszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az őszi habszegfű (Silene schafta) alacsony termetű, földön kúszó, lassan terjedő évelő növény, mely támfalak és sziklakertek díszítésére egyaránt alkalmas. 

A Kaukázusban őshonos növény levélzetét lándzsa alakú félörökzöld levelek alkotják. Csillag alakú, rózsaszín virágai a nyár második, valamint az ősz első felében nyílnak.

Az őszi habszegfű egyszerűen nevelhető, növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Elég csak mérsékelten öntözni, semmiképp se öntözzük túl, mivel túlságosan nedves talajban könnyen rothadni kezdenek a gyökerei.

Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

4. Égőszerelem (Silene chalcedonica) bemutatása, gondozása

égőszerelem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az égőszerelem, tűzpiros égőszerelem (Silene chalcedonica) közepes, magas termetű évelő növény, mely Ázsia középső vidékeiről származik, és onnan hódította meg a hazai kerteket is.

Igazán látványos növény, melyet a száron hozott élénkzöld hegyes leveleinek, valamint a szár végén nyíló élénk színű, félgömböt formázó virágzatának köszönhet. A fehér, narancssárga, rózsaszín vagy piros színben játszó virágokat a nyár elején csodálhatjuk meg.

Az égőszerelem napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. A talaj tekintetében nincsenek különleges igényei, egyedül az a fontos, hogy az ültető közeg jó vízáteresztő képességű legyen. Vízigénye átlagos, meghálálja, ha mértékkel öntözzük.

Érdemes folyamatosan levágni a száraz virágokat, ezzel kitolható a virágzási idő. Ősszel célszerű visszametszeni. Mivel viszonylag magas növény, ezért gondoskodhatunk támasztékról is, szeles időben jó szolgálatot tesz.

Szaporítani tavasszal lehet magvetéssel, de szaporítható szárdugványról és tőosztással is.

Képek forrása: Flickr / Szerző: chrispd1975 / Licence: CC BY-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Forrás: Botanikaland – Enyves szurokszegfű

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők