hálóslevél fittónia

A hálóslevél (Fittonia), egy káprázatos megjelenésű, apró méretű szobanövény, amely nevét, Elizabeth és Mary Fitton angol botanikus hölgyekről kapta. Számos különféle változatban termesztik, sokoldalúságának köszönhetően télikertben, üvegházban, növényvitrinben, floráriumban és természetesen lakásban is nevelhető.

A fittónia különleges, színes és markánsan erezett leveleivel varázsolja el a szobakertészeket, virágai jóval kevésbé feltűnők. A növény trópusi környezetből származik, ezért fontos, hogy hasonló feltételeket biztosítsunk, ha azt szeretnénk, hogy teljes pompájában díszítsen.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hálóslevél gondozása során, kitérünk a növényvédelemre, valamint a szaporításra is.

A hálóslevél igényei és gondozása

A fittónia, trópusi származása miatt, világos vagy félárnyékos, egész évben kellemesen meleg környezetet igényel, ahol a hőmérséklet tartósan 18 °C felett van. Fontos, hogy úgy válasszunk számára helyet, hogy elkerüljük a közvetlen napsütést és a huzatot, mivel ezek a tényezők, akár levélhulláshoz is vezethetnek.

Kiemelkedően fontos a magas páratartalom fenntartása is, különösen a fűtési szezonban, amikor a levegő szárazabb. Ezt vízzel való permetezéssel vagy más párásítási módszerekkel biztosíthatjuk.

A hálóslevél öntözése során járjunk el körültekintően, szobahőmérsékletű lágy vízzel locsoljuk, a talajt pedig tartsuk egyenletesen nyirkosan. Tavasztól-ősz elejéig kéthetente javasolt tápoldatozni, mérsékelt töménységű tápoldattal.

Minden évben, tavasszal vagy kora nyáron ajánlott átültetni, azért, hogy elkerüljük a rossz szerkezetű, tömör talaj, és a pangó víz kialakulását. Az átültetéshez vízelvezető lyukakkal ellátott cserépre és jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű földre lesz szükségünk.

Gyors növekedése miatt, a fittónia időnként elveszíti szép, bokros formáját. Ezt egyszerűen orvosolhatjuk azzal, ha időnként visszacsípjük a hajtáscsúcsokat. A növény időnként virágokat is hoz, ezek általában nem túl feltűnők, így bátran eltávolíthatjuk őket, ez segít megőrizni a lombozat tömöttségét.

Gyakori betegségek és kártevők

A hálóslevél leggyakoribb kártevői közé, a levéltetvek, a pajzstetvek, és a cserepe körül megjelenő tőzeglegyek tartoznak, bár utóbbiak nem okoznak különösebb kárt. A kártékony rovarok ellen, természetes módszerekkel védekezhetünk, valamint az üzletekben kapható rovarölő szerek valamelyikét is bevethetjük.

Az egyéb problémák általában a nem megfelelő tartási körülmények következményei. Túlöntözés hatására a levelek sárgulni kezdenek, ezért különösen fontos a körültekintő öntözés, a jó vízáteresztő képességű talaj, és a vízelvezető lyukakkal ellátott cserép használata.

A fittónia érzékeny a hidegre és a huzatra is, amelyek levélhullást okozhatnak, azért, hogy ezt biztosan megelőzzünk, meleg, huzatmentes helyet kell biztosítani a növény számára. A száraz levelek, legtöbbször, a levegő alacsony páratartalmára utalnak, ami a fűtési szezonban különösen gyakori, de a közvetlen napsütés is felelős lehet ezért.

A hálóslevél szaporítása

A hálóslevél szaporítása dugványozással a legegyszerűbb, amelyre a legalkalmasabb időszak, a tavasz vége vagy a nyár eleje. Éles, tiszta kerti ollóval válasszunk le csúcshajtásokat, figyelve arra, hogy minden egyes dugványon legalább két nódusz legyen.

Ezután szedjük le az alsó leveleket, és ültessük el a dugványokat, laza szerkezetű földkeverékbe. A gyökerek fejlődéséhez létfontosságú a meleg és párás környezet, amit például egy cserépre helyezett műanyag zacskóval is megteremthetünk. A megfelelő szellőzés érdekében, fontos, hogy időnként levegyük a zacskót a cserépről.

Ideális körülmények között, a dugványok körülbelül 2-3 hét alatt meggyökeresednek. Ha nem tudunk folyamatosan meleget és párás környezetet biztosítani, az ültetést megelőzően, érdemes a hajtások végét gyökereztető hormonba mártani, ez a lépés jelentősen megnöveli a sikeres gyökeresedés esélyét.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a hálóslevél gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények