Hosta sieboldiana 'Elegans'

A hamvas árnyliliom (Hosta sieboldiana) bemutatása, gondozása

A hamvas árnyliliom vagy kékeszöld árnyliliom (Hosta sieboldiana) Japánból származó árnyliliom faj, melynek számos fajtájával találkozhatunk a kertészetek kínálatában.

Leggyakrabban az alábbi fajtákat találjuk a kertészetekben: Hosta sieboldiana ‘American Halo’, Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, Hosta sieboldiana ‘Elegans’, Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’, Hosta sieboldiana ‘Great Expectations’.

A hamvas árnyékliliom levélzetét nagyméretű, szív alakú, barázdált, hólyagos levelek alkotják, melyeket gyakran szegély, minta díszít. Jellemző ezekre az árnyékliliom fajtákra, a levél vagy a mintázat színeként, a hamvas-kék, kékes-zöld, szürkés-kék árnyalat.

Az egyszínű levélzetű, Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, nem levelének mintázatával, hanem különleges kagyló-szerűen felhajló levélformájával tűnik ki a sorból. Többnyire fehér, egyes fajtáknál világos lila árnyalatú virágaiban a nyár folyamán gyönyörködhetünk.

Ültetési helyéül félárnyékos, árnyékos helyet válasszunk, remekül használható talajtakaró növényként a kert árnyékosabb részeiben. Talajok közül a laza, humuszos, tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajokat kedveli leginkább.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők