vékony hanga

Ebben az írásunkban 3 hanga (Erica) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Vékony hanga (Erica gracilis) bemutatása, gondozása

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserje, mely Dél-Afrikában őshonos.

vékony hanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

Hazánkban jellemzően egynyáriként tartott növény, mely fagyérzékenysége ellenére is megtartja bokros formáját és virágait télen. Jól mutat balkonládába ültetve, télen a keményebb fagyok idején a lakásban is tarthatjuk világos, hűvös helyen.

Külseje nagyon hasonlít a csarabra, de virágai gömbölyűbbek, levelei pedig tűszerűek. Piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágai ősszel nyílnak.

A vékony hanga napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyen, semleges, vagy savanyú jó vízáteresztő, tápanyagdús talajba ültetve fejlődik szépen. Rendszeres öntözést igényel. Öntözzük körültekintően ugyanis a föld kiszáradására és a pangó vízre is érzékeny.

2. Örökzöld hanga, örökzöld erika (Erica x darleyensis) bemutatása, gondozása

örökzöld hanga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az örökzöld hanga vagy örökzöld erika (Erica x darleyensis) közepesen magas termetű örökzöld cserje, melyet az alpesi hanga (Erica carnea) és a pelyhes hanga (Erica erigena) keresztezésével hoztak létre. Sziklakertbe, vagy nagyobb fák tövébe is ültethető.

A hangafélék családjába tartozó növény néha már november végétől, de jellemzően januártól kezdi el hozni fehér, vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágait, melyek a növény fő díszét adják. Levélzetét tűszerű levelek alkotják.

Az örökzöld hanga napos, világos vagy félárnyékos helyen, savanyú, jó vízelvezető, akár homokos talajba ültetve fejlődik legszebben. A tartós tűző napot nem szereti fényigényes mivolta ellenére sem.

A virágzás követően érdemes visszametszeni, így friss hajtások nevelésére ösztönözhetjük, valamint megszabadítjuk az elszáradt virágoktól. Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül a levélrozsda és a lisztharmat időnként problémát okoz. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Alpesi erika (Erica carnea) bemutatása, gondozása

erica carnea

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Az alpesi erikaalpesi hanga, hússzínű hanga (Erica carnea) a hangák nemzetségébe sorolható, alacsony termetű mutatós örökzöld cserje. Dekoratív növény, mely kiváló választás, akár talajtakaróként ültetjük, akár sziklakerti növényként. 

Díszítőértékét kb. 30cm magas, tömött, bokorszerű megjelenése, tűszerű levelei valamint rózsaszín illetve lilás piros pici, de nagymennyiségű virágzata adják.

Szintén jó választás, azért is, mert virágzási ideje tél végétől tavasz közepéig tart, azaz pont akkor színesíti kertünket, amikor a legtöbb növény téli álmát alussza.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül a semleges vagy savas kémhatású talaj a megfelelő számára. A többi hangánál jobban tolerálja a meszes talajt, de a kimondottan lúgos talajt nem kedveli.

Virágzási időben rendszeres öntözést igényel, tartsuk földjét nedvesen, a virágzás után kevesebb vízre van szüksége. A nyári melegben és szárazságban szintén meghálálja az öntözést.

Virágzás után célszerű az elnyílt virágú ágait kicsit visszametszeni. Szaporítani dugványozással, bujtással, valamint magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Források: Fitoland – Vékony hanga; Botanikaland – Vékony hanga; Botanikaland – Alpesi erika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek