kék harangláb

Bejegyzésünkben 3 harangláb (Aquilegia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti harangláb (Aquilegia vulgaris) bemutatása, gondozása

A kerti harangláb, közönséges harangláb vagy sasfű (Aquilegia vulgaris) bokros növekedésű évelő hagymás növény, hazánkban védettek a természetben található példányok.

kerti harangláb

Kép forrása: Pexels.com

Változatos méretekben fordul elő, a törpétől a közepesen magasig mindenféle haranglábbal találkozhatunk. A tavasz végén és nyár elején nyíló sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatokban játszanak. 

Elvirágzása után meglehetősen jellegtelen a külseje, ahogy sok más hagymás növény esetében, úgy a kerti haranglábnál is számolni kell azzal, hogy levelei visszahúzódnak a hagymába, és üres helyet hagy maga után. A kerti harangláb minden része mérgező!

A kerti harangláb könnyen nevelhető növény. Ültetéséhez félárnyékos vagy világos helyet is választhatunk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású, enyhén savas, vagy semleges kémhatású.

Vízigénye átlagos, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, elég, ha kicsit nedves a földje. Kártevők és betegségek felbukkanása nem igazán jellemző, egyedül a takácsatka jelenthet fenyegetést. Szaporítani magról lehet.

2. Japán harangláb (Aquilegia flabellata) bemutatása, gondozása

japán harangláb

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A japán harangláb (Aquilegia flabellata) alacsony termetű, bokros növekedésű évelő növény, mely Japán hegyvidéki területeiről származik. Kicsi, kompakt növény, ami balkonládába, vagy egy kevésbé napos sziklakertbe ültetve is szépen mutat.

Levélzetét szeldelt levelek alkotják, ezek fölött nyílnak jellegzetes, kékeslila, rózsaszín vagy fehér virágai tavasszal.

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj tápanyagban gazdag és mindig kissé nyirkos. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Kártevők közük a levéltetvek károsíthatják, míg betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani magról lehet.

3. Kék harangláb (Aquilegia caerulea) bemutatása, gondozása

kék harangláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

A kék harangláb vagy kolorádói kék harangláb (Aquilegia caerulea) bokros tövű, közepes magasságú évelő növény, mely Észak-Amerika sziklás hegyeiben őshonos.

Az alapfaj jellemző virágszíne a kék és fehér, a kertészetekben azonban számos hibrid kapható, ettől jelentősen eltérő, változatos virágszínekkel. A növény, mérgező anyagokat tartalmaz.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben csoportosan ültetve, de sziklakertünket is díszíthetjük vele. Levélzetét szárnyalt, kékeszöld színű levelek alkotják. Jellegzetes alakú virágai a levelek fölé magasodó vékony száron nyílnak a tavasz második felében.

A kék harangláb napos, világos vagy félárnyékos helyen jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos, kissé nyirkos kerti talajba ültetve fejlődik legszebben. Földjét, rendszeres öntözéssel tartsuk nyirkosan.

Nyáron a nagy melegben, levelei visszahúzódnak, ezért célszerű olyan növényekkel társítani, amelyek kitöltik az így keletkező üres részeket. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a takácsatkák károsíthatják. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Pexels.com; Wikipédia / Szerző: Kor!AnFlickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők