kislevelű hárs

Bejegyzésünkben hárs (Tilia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kislevelű hárs (Tilia cordata) bemutatása, gondozása

A kislevelű hárs (Tilia cordata) Európában és a Kaukázus vidékén őshonos lombhullató fa, mely akár 30 méteres magasságot is elérhet, jellemző magassága 15-20 méter.

kislevelű hárs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: N p holmes

Magányosan ültetve, szép kúpos lombkoronát nevel. Levélzetét zöld színű, szív alakú, fogazott szélű levelek alkotják. Illatos, sárgás-fehér virágai, melyekből gyógytea főzhető, és méz készíthető, június végén nyílnak.

Jellegzetes, gömb formájú termése, melyet a szél repít, szeptemberben fejlődik ki. Parkokba, nagyobb kertekbe, valamint sorfaként is ültethető. Népszerű fajtája a Tilia cordata ‘Greenspire’, mely kúp alakú koronát nevel és gyorsan növekszik.

A kislevelű hárs strapabíró fa, mely a városok szennyezett levegőjét is elviseli. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, igaz az árnyékosabb fekvést is tolerálja. Talajok közül legjobban a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, üde talajokat szereti.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb fák már jól bírják a szárazságot, elég őket tartósan száraz időszakokban öntözni.

Kártevők közül időnként megtámadják a levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, gubacsszúnyogok, és levélfoltosodás is előfordulhat.

2. Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) bemutatása, gondozása

nagylevelű hárs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Antiope05411

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) kb. 30-35méteres maximális magasságot elérő, lombhullató fa, mely Közép és Dél-Európa, valamint a Kaukázus területéről származik.

Hosszú életű fa, Európa szerte élnek 1000évesnél is idősebb példányai. Lombkoronája, ha magányosan ültetik nagyon szép széles, kúp formájú.

Levélzetét szőrözött levélnyelű, kerekded, kissé szív alakú, enyhén fogazott szélű levelek alkotják. Illatos, bogernyőben nyíló, sárga virágai a nyár első felében nyílnak. Később fejlődnek ki, szél által terjedő, jellegzetes termései.

nagylevelű hárs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0

Látványos, alacsonyabb termetű kb. 10-15méter magasra növő fajtája a szeldeltlevelű hárs, mely erősen szeldelt levelek alkotta lombozatával, szoliterként díszít.

A nagylevelű hárs a világos, kissé hűvös és párás környezetet kedveli leginkább, a városok szennyezett levegőjét, valamint a szárazságot, és túlzott meleget rosszul viseli.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, mélyebb rétegű, jó vízellátottságú talajokat kedveli. Kedvezőtlenebb feltételek mellett is boldogul, de nem növekszik szépen. Főleg a nyári meleg és száraz időszakokban érdemes lehet öntözni.

3. Ezüst hárs (Tilia tomentosa) bemutatása, gondozása

ezüst hárs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az ezüst hárs (Tilia tomentosa) kb.30-35méteres maximális magasságot elérő lombhullató fa, mely főként szép, eleinte kúphoz hasonló, később tojásdad formájú lombkoronájával díszít, emellett kellemes illatú virágai miatt értékes.

Levélzetét kerekded, fogazott, sötétzöld színű, ezüstös fonákú levelek alkotják, melyek ősszel sárgás árnyalatban játszanak. Illatos virágai a nyár első felében nyílnak. Leginkább utcai sorfaként, valamint parkfaként ültetik.

Az ezüst hárs jó adottságú, a hársak között a legellenállóbb fa, elviseli a városi klímát és szennyezettséget, a meleget, valamint a szárazabb időszakokat is.

Ültetési helyéül világos, napos szélvédett helyet keressünk. A talaj típusára nem igazán kényes, de ha azt szeretnénk, hogy igazán jól érezze magát, akkor jó nedvességtartó, mélyebb termőrétegű talajba ültessük.

Betegségek csak nagyon ritkán károsítják, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák jelenhetnek meg. Szaporítani szemzéssel lehet.

4. Amerikai hárs (Tilia americana) bemutatása, gondozása

amerikai hárs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az amerikai hárs (Tilia americana) kb. 25-30méteres maximális magasságot elérő lombhullató fa, mely főként szép, szabályos kúpformájú, sűrű ágrendszerű lombkoronájával díszít.

Levélzetét nagyméretű, kerekded, üde zöld színű levelek alkotják. Kellemes illatú virágai a nyár első felében nyílnak. Nagyon szép parkfa, sorfának is ültethető.

Az amerikai hárs, nem túl kényes növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Kedveli a meleget, a téli fagyoknak is ellenáll.

A talaj típusára nem kényes, bár legjobban a nedvességet jól tartó, humuszban, tápanyagokban gazdag talajban fejlődik. 

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: N p holmes; Wikipédia / Szerző: Antiope05411; Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék