hasindító kutyatej

A hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) bemutatása, gondozása

A hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) a kutyatej nemzetségbe tartozó kétnyári növény mely a mediterrán vidékeken őshonos, Európa szerte gyakori, hazánkban is találkozhatunk vele.

Gyakran nagy sárfűnek, vakondokfűnek is nevezik a legtöbb kutyatejféléhez hasonlóan mérgező tejnedvet tartalmazó növényt. Tejnedve mérgező, bőr és szemirritációt is okozhat, ezért viseljünk kesztyűt a gondozás során.

A vakondokfű elnevezés nem véletlen. Ha ásásközben a vakond megsérti a gyökereket, akkor a növény olyan irritáló szaganyagot bocsájt ki, ami arra készteti a vakondot, hogy eliszkoljon. Ezt a hatást csak akkor tudja kifejteni a növény, ha a vakond találkozik vele a föld alatt, csak az elültetés, kevés a vakond távoltartásához.

A hasindító kutyatej magas termetű növény, melynek érdekességét főként levélzete adja. A mereven felálló, egyenes száron, lándzsa alakú, kékeszöld levelek sorakoznak keresztben, átellenesen. Második évben, nyáron hozza virágzatát, mely apró virágokból és lándzsás levelekből áll.

Gondozása egyszerű, mivel rendkívül igénytelen növény. Napos, világos, félárnyékos helyen, bármilyen nem túl kötött, jó vízáteresztő talajban jól fejlődik. Tápanyagban szegény talajba is ültethetjük. Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat időnként megtámadja.

Szaporítani magvetéssel lehet, végleges helyére vessük, mivel az átültetést nem tolerálja.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Megyeri Szabolcs kertész blogja

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények