havasi eukaliptusz

A havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii) bemutatása, gondozása

havasi eukaliptusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: dan.kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A havasi eukaliptusz vagy tasmaniai havasi eukaliptusz (Eucalyptus gunnii) eredeti élőhelyén, Tasmania szigetén, akár 30méteresre is megnövő örökzöld fa. Hazai körülmények között konténeres növényként nevelhető, kiültetésével főként az ország enyhébb területein érdemes kísérletezni.

A növény levélzetének érdekessége, hogy fiatalkori levelei kerekded formájúak és hamvas borításúak, az idősebb növényeket azonban már hosszúkás, zöldes színű, hamvas bevonat nélküli levelek borítják. Az idősebb példányok, hosszúporzós, fehéres virágzatokat is hoznak nyáron, de ezek annyira nem látványosak.

A havasi eukaliptusz napos, világos, vagy félárnyékos, védett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, savas kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. A meszes, valamint a túlságosan kötött talajokat nem kedveli.

Átlagos vízigényű növény, melynek rendszeres öntözésre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. A szabadba ültetett példányokat takarással védjük az erős téli fagyoktól. Fagykárt szenvedett hajtásait, tavasszal lehet eltávolítani. Magvetéssel szaporítható.

Kép forrása: Flickr / Szerző: dan.kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek