aster alpinus

A havasi őszirózsa (Aster alpinus) bemutatása, gondozása

A havasi őszirózsa, alpesi őszirózsa vagy havasi gerebcsin (Aster alpinus) alacsony termetű, kompakt növekedésű évelő növény.

Természetes élőhelyét Európa hegyvidéki területei, a sziklás lejtők, sziklagyepek jelentik. Az alpesi őszirózsa vagy havasi gerebcsin néven is ismert növény, jól mutat sziklakertbe és évelő ágyásba ültetve egyaránt.

Hosszúkás, lándzsás levelei tőlevélrózsát alkotnak, kékeslila, fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágai, a felfelé álló szárak végén nyílnak tavasszal. A színpompás virágok a pillangók számára nagyon vonzók, alkalmasak rá, hogy lepkéket csalogassunk kertünkbe.

A havasi őszirózsa fényigényes növény, ugyanakkor a nagy meleget nem szereti. Világos helyre, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültessük. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, az átmeneti, rövid szárazságot kibírja.

Betegségek közül a szürkerothadás és lisztharmat, míg a kártevők közül a házas és házatlan csigák támadhatják meg. Szaporítani tavasszal tőosztással lehet, valamint magról is szaporítható.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők