hegyi iszalag

A hegyi iszalag (Clematis montana) bemutatása, gondozása

hegyi iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A hegyi iszalag (Clematis montana) akár 8 méteres magasságig is felfuttatható lombhullató kúszónövény, mely kiválóan alkalmas pergolák, drótkerítések befuttatására.

A klemátiszok közül az egyik legerőteljesebb növekedésű fajnak számít, a megfelelő támaszték mellett gyorsan növekszik. A növény fő díszét adó rózsaszín árnyalatú vagy fehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak.

A hegyi iszalag napos, világos helyen védett fekvésben fejlődik legszebben, de félárnyékban is boldogul. Erre a klemátisz fajra is igaz, hogy célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, nem túl lúgos talajokat kedveli, de az átlagos kerti talajt is tolerálja. Átlagos vízigényű növény, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk számára.

Metszeni közvetlenül a virágzást követően kell. Kártevők közül megtámadhatják a levéltetvek, míg a betegségek közül a klemátiszokra jellemző Phoma clematidina gomba okozta hajtáshervadás. A fertőzés jellemző tünete a hajtások elfeketedése és elhalása. A fertőzött növényi részeket távolítsuk el és égessük el.

Törekedjük a megelőzésre, használjunk mindig tiszta metszőollót a növény ápolása során! A másik megelőzési lehetőség, hogy kb. 10cm-rel mélyebbre ültessük el a növényt, így ha betegség, kártevők, fagy tesz komoly kárt a föld feletti részekben, akkor a növény újra ki tud hajtani. 

Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék