herbst-pelyvavirág

A herbst-pelyvavirág (Iresine herbstii) bemutatása, gondozása

herbst-pelyvavirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A herbst-pelyvavirág (Iresine herbstii) közepes termetű, bokros habitusú, feltörő szárú évelő növény, mely fagyérzékenysége miatt hazánkban egynyáriként tartható, bár világos, hűvös helyen akár át is lehet teleltetni. Eredeti élőhelyét Dél-Amerika jelenti, ott akár 1,5méteres örökzöld bokorrá is fejlődik.

A kertészetekben forgalmazott változatok között törpe növésűeket és közepes magasságúakat is találunk. Balkonládába, valamint egynyári virágágyásokba egyaránt ültethetjük, ezt a levélzetével díszítő dísznövényt.

Levelei jellemzően vörös vagy bíbor színűek, de zöld levelű változata is létezik. Virágokat csak nagyon ritkán hoz, ezek egyébként sem túl díszesek.

A herbst-pelyvavirág nem túl igényes növény, napos helyen, lazább szerkezetű és nem túl meszes talajba ültetve szépen fejlődik. Meszes, vagy túlságosan kötött talajba ne ültessük. Szereti, ha földje kissé nyirkos, ezt rendszeres, mérsékelt öntözéssel biztosíthatjuk számára.

Bokrosabb formát érhetünk el, ha hajtásait kicsit visszametsszük. Világos, hűvös kb. 5-10 fokos helyiségben átteleltethető, de mivel elég rövid életű növény, nem feltétlenül éri meg ezzel vesződni.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények