hibiszkusz

Ebben a cikkünkben 4 hibiszkusz (Hibiscus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) bemutatása, gondozása

A kínai hibiszkusz, kínai rózsa vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) Ázsia szubtrópusi és trópusi területeiről származó évelő örökzöld növény, amely 1-2méteres cserjévé fejlődik.

Rendkívül látványos növény, virágai a hibrideknek köszönhetően rózsaszín, piros, fehér, sárga és narancssárga színűek is lehetnek, szirmai kissé ráncolt hatást keltenek.

A virágok érdekessége, hogy egy-egy virág csak egy napig nyílik. Ehető szirmait a gyógyászat és a szépségipar is felfedezte magának.

hibiszkusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andy / Andrew Fogg

A kínai hibiszkusz kissé kényes növény, rosszul tűri a tűző napot, a túlöntözést, és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat is. Elhelyezéséhez védett, félárnyékos, vagy világos, de semmiképp sem tűző napos helyet keressünk.

Talaja legyen lazább szerkezetű, jó áteresztő képességű. Nyáron a szabadban is tarthatjuk nem tűző napos helyen.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, valamint meghálálja a párásítást is, azaz a levelek vízzel való permetezését. Egy másfél hetente adhatunk neki az öntözés során tápoldatot is. Szaporítani dugványozással lehet.

2. Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) bemutatása, gondozása

Hibiscus moscheutos

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozó, magas termetű évelő növény, melyet szoliterként, vagy akár kerti tó partjára is ültethetünk.

Az Észak-Amerikából származó mocsári hibiszkusz, hatalmas méretű rózsaszín, piros, bordó, vagy fehér virágaival díszít a nyár folyamán. Egy-egy virág nagyon rövid életű, de a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.

Kissé fagyérzékeny, ezért érdemes takarni, kb. májusban kezd el kihajtani, hogy aztán néhány hónap múlva, kertünk igazi különlegessége legyen.

A mocsári hibiszkusz, napos, világos helyen, tápanyagban gazdag, nyirkos talajban fejlődik szépen. Rendszeres öntözést igényel, a pangó vizet nem szereti, ezért a talaj legyen jó vízáteresztő. Ha nem öntözzük rendszeresen, lehullnak bimbói.

Bővebb virágzásra ösztönözhetjük, ha kálium tartalmú tápoldatot is adunk neki. Kora tavasszal vissza kell vágni az előző évi, elszáradt virágszárakat, más teendőnk nincs vele.

Kártevők jellemzően nem támadják meg. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

3. Skarlát hibiszkusz (Hibiscus coccineus) bemutatása, gondozása

Hibiscus coccineus

Kép forrása: Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

A skarlát hibiszkusz, vagy kenderlevelű mocsári hibiszkusz (Hibiscus coccineus) a mályvafélék családjába tartozó magas termetű, laza ágrendszerű évelő növény, mely főként csillag alakú, redős szirmú virágaival díszít.

Az Egyesült Államok délkeleti részének mocsaras területein honos növény, skarlátpiros vagy fehér virágai, jellemzően nyáron nyílnak. Levélzetét a marihuánára emlékeztető tenyér alakú, szeldelt levelek alkotják.

A skarlát hibiszkusz ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Vízigényes növény, szereti, ha a földje nedves, öntözzük rendszeresen. A magas példányok esetében érdemes támasztékról gondoskodni.

Fagyérzékeny növény, ezért, ha szabadföldbe ültetjük, akkor gondoskodjunk a téli takarásról. Nagyobb növénytartóba ültetve, fagymentes helyen teleltethetjük át. A növény lágyszárú részei ősszel elhalnak, hogy aztán a növény, következő tavasszal újult erővel hajtson ki.

Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül a liszteskék és a levéltetvek okozhatnak időnként problémát. Szaporítani magról lehet.

4. Szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus) bemutatása, gondozása

Hibiscus syriacus

Kép forrása: Pixabay.com

A szíriai mályvacserje, kerti hibiszkusz vagy törökrózsa (Hibiscus syriacus) India és Kína területén is őshonos, kb. 3méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely különlegesen szép virágaival díszít nyár közepétől, ősz elejéig.

A növény hajtásrendszerét felfelé törekvő hajtások alkotják, melyeken, sötétzöld színű, kerekded, kissé hegyes és enyhén fogazott szélű levelek sorakoznak. Fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben játszó virágai kelyhet formáznak. Szoliterként és sövényként egyaránt ültethető.

A szíriai mályvacserje fényigényes növény, ültetési helyéül világos vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk. Lehetőség szerint végleges helyére ültessük, mivel az idős növények megsínylik az átültetést. A talajokkal szemben nem válogatós, agyagos vagy savas kémhatású talajban is megél.

Szárazságtűrő képessége átlagos, az átmeneti szárazságot elviseli, hosszabb száraz időszakokban azonban érdemes öntözni. Szaporítani dugványozással és magról is lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Andy / Andrew Fogg; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

Források: Botanikaland – Mocsári hibiszkusz; Botanikaland – Skarlát hibiszkusz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények