Hibiscus rosa-sinensis
Hibiscus rosa-sinensis

Kép forrása: Pixabay.com

Különlegesen szép virágaival a hibiszkusz nem véletlenül lett a kertbarátok kedvence. Ez a pompás növény nyáron szabadban is tartható, télen azonban a hideg idő miatt megfelelő védelmet, teleltetést igényel.

Ha a hibiszkusz a nyarat a kertben töltötte, akkor jön el a teleltetés ideje, amikor szabadban már 12 fok alá csökken a hőmérséklet. Ha lakásban tartjuk a növényt, akkor is érdemes hűvösebb helyet keresni számára a jelenleginél.

Mielőtt megkezdenénk a teleltetést van néhány teendőnk. Nézzük át a hibiszkuszt, nincsenek-e rajta kártevők, ha vannak, akkor védekezzünk ellenünk. Szabadítsuk meg növényt az elszáradt levelektől, ágaktól, ha túl nagyra nőtt a növény, picit vágjuk vissza.

A teleltetéshez az átlagos szobahőmérsékletnél kissé hűvösebb (16-18fok), világos helyet válasszunk a hibiszkusz számára. A teleltetés ideje alatt, tápoldatozni egyáltalán nem kell, öntözni is csak mértékkel, arra azért figyeljünk, hogy ne száradjon ki.

A kezdő hobbikertészek sokszor rémülten tapasztalják, hogy szeretett növényük levelei télen sárgulni és potyogni kezdenek. Ha ez sárgulás és levélhullás nem túlzott mértékű és a növény hajtásai egészségesnek, élettel telinek tűnnek, akkor nincs mitől tartani.

Tavasszal helyezzük vissza növényt megszokott helyére, ha már kellemesen meleg az idő, kivihetjük a kertbe is. Kezdjük meg a rendszeres öntözést és tápoldatozást, így ösztönözve a hibiszkuszt a minél gazdagabb virágzásra.

Ha szükségét látjuk, kora tavasszal végezhetjük el a növény átültetését is, valamint ilyenkor lehet elvégezni a tavaszi metszést is.

Sikeres teleltetést kívánunk!

Kép forrása: Pixabay.com

Források:

Hobbikert – 5 tipp a gyönyörű, dúsan virágzó hibiszkuszokért

Bálint Gazda – Hogy kell teleltetni a kínai mályvarózsát?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények