himalájai selyemfenyő

A himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana) bemutatása, gondozása

himalájai selyemfenyő

Kép forrása: Flickr / Szerző: Charos Pix / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana) gyors növekedésű, laza lombkoronájú örökzöld fa. Látványos külseje miatt gyakran ültetik parkokba szoliter növényként. Nagy térigényű, széles lombkoronájú örökzöld, ezért csak akkor ültessük, ha elég nagy kerttel rendelkezünk.

Levélzetét zöldesszürke színű, hosszú, kezdetben felálló, később csüngő tűlevelek alkotják. Termős tobozai nagyméretűek gyakori, hogy kissé görbülnek.

A himalájai selyemfenyő napos, világos, védett helyen, nyirkos talajban fejlődik igazán szépen. Az idősebb példányokat főleg a szárazabb időszakokban és városi környezetben, míg a fiatal növényeket rendszeresen kell öntözni.

Az elhalt vagy beteg hajtások eltávolításán kívül egyéb metszést nem igényel. Kártevők közül időnként a levéltetvek és a gyapjastetvek károsíthatják. Szaporítani magról lehet.

A kertészetek kínálatában megtaláljuk törpe fajtáját is Pinus wallichiana ‘Densa Hill’ néven, melyet kisebb kertbe szoliterként érdemes ültetni. A törpe himalájai selyemfenyő, lassan növekszik és kb. 5-6 méteres magasságot ér el.

Fiatal korában kissé fagyérzékeny, ezért télen takarással kell óvni. Ültetési helyéül, az alapfajhoz hasonlóan napos, világos védett helyet válasszunk. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük és öntözzük.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Charos Pix / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek