Hjelmqvist-madárbirs

A Hjelmqvist-madárbirs (Cotoneaster hjelmqvistii) bemutatása, gondozása

Hjelmqvist-madárbirs

Kép forrása: Saxifraga / Szerző: Peter Meininger

A Hjelmqvist-madárbirs (Cotoneaster hjelmqvistii) kb. 1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely főként piros bogyós terméseivel lehet kertünk dísze.

Levélzetét kerekded, sötétzöld fényes felületű levelek alkotják, melyek ősszel gyakran vöröses árnyalatban játszanak. Rózsaszín árnyalatú virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak, virágzása nem igazán látványos.

Őszre beérő piros termései annál inkább! A megannyi narancs-piros termés nagyon hosszan megmarad a növényen.

A Hjelmqvist-madárbirs viszonylag igénytelen, egyszerűen nevelhető cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Utóbbi helyen kevesebb termést hoz, és őszi lombszíneződése sem olyan szép.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő képességű, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli, a talaj kémhatására nem kényes. Jól tolerálja a szárazabb környezetet, elég csak a fiatalabb növényeket öntözni, vagy hosszabb, tartós szárazságban adni neki egy kis vizet.

Elég csak a beteg és elhalt hajtásait eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek közül a tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet leggyorsabban, de magról is szaporítható.

Kép forrása: Saxifraga / Szerző: Peter Meininger

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék