nyugati hóbogyó

Ebben az írásunkban 4 hóbogyó (Symphoricarpos) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Nyugati hóbogyó (Symphoricarpos albus var. laevigatus) bemutatása, gondozása

A nyugati hóbogyó (Symphoricarpos albus var. laevigatus) kb. 2 méteres maximális magasságot elérő, Észak-Amerikában őshonos, lombhullató cserje.

nyugati hóbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: John Rusk / Licence: CC BY 2.0

Díszítőértékét ősszel és télen pompázó, hófehér bogyós termése adja, bár a nyár elején rózsaszín virágokat is hoz. Bár virágai helyesek, a nyári, dús, sötétzöld színű, kerek, apró levelek alkotta lombozat mellett nem igazán tudnak érvényesülni. Bogyói nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mérgezőek.

A nyugati hóbogyó, szívós növény, ellenáll a szárazságnak és a kevés fénynek is, bár utóbbi esetben kevesebb termést hoz, inkább világos helyre ültessük.

A talaj típusára nem kényes, száraz, rossz tápanyag ellátottságú talajokban is szépen fejlődik, egyedül arra kell figyelni, hogy ne legyen a talaj túlságosan kötött.

Öntözni általában nem szükséges, elegendő a csapadékból származó nedvesség is. Ha szeretnénk metszeni, akkor tavasz elején, vagy tél végén tegyük meg.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek azonban megtámadhatják, főként a lisztharmat, levélrozsda és levélfoltosodás jelenthet problémát. Szaporítani dugványozással vagy sarjról lehet a nyár folyamán.

2. Kerti hóbogyó (Symphoricarpos x doorenbosii) bemutatása, gondozása

kerti hóbogyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A kerti hóbogyó (Symphoricarpos x doorenbosii) kb. 1-1,5méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely talajtakaróként, valamint térelválasztó növényként is ültethető a kertbe.

Fő díszét őszre beérő, matt felületű bogyós termései adják, melyek rózsaszín vagy fehér színűek. A terméseket a madarak fogyasztják, de jó, ha tudjuk, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgezők.

Nyáron virágokat is hoz, melyek bár közelről nézve szépek, de igazán komoly díszítőértékkel nem bírnak.

A kerti hóbogyó napos, világos, félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül a jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajokat kedveli. Jó szárazságtűrő növény, de a tartósan száraz, meleg időszakokban meghálálja az öntözést.

Metszeni tél végén, kora tavasszal lehet. Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani dugványozással, vagy a vadhajtások leválasztásával lehet.

3. Kislevelű hóbogyó (Symphoricarpos x chenaultii) bemutatása, gondozása

kislevelű hóbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: NjuTIK@ / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A kislevelű hóbogyó (Symphoricarpos x chenaultii) gyorsan terjedő, ívesen meghajló hajtású, kb. 1 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely főként talajtakaró növényként ültethető a kertbe.

Levélzetét kicsi, ovális, átellenesen álló levelek alkotják. Nyár végén nyílnak apró virágai, de ezek nem különösebben dekoratívak. Termései ősszel fejlődnek ki színük rózsaszín, de azokon a részeken ahol nem éri őket fény, fehérek maradnak, erre utal a növény másik elnevezése, a pettyes hóbogyó. Termései enyhén mérgezők.

A kislevelű hóbogyó napos, világos vagy félárnyékos helyen, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag nem túl kötött talajba ültetve fejlődik legszebben. Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmattal szemben ellenállóbb hóbogyó fajok közé tartozik.

Metszést nem igényel, elég csak a sérült, vagy elhalt hajtásokat levágni. Szaporítani dugványozással vagy sarjhajtásokkal lehet.

4. Piros hóbogyó (Symphoricarpos orbiculatus) bemutatása, gondozása

piros hóbogyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cillas

A piros hóbogyó (Symphoricarpos orbiculatus) kb. 1-1,5méteres maximális magasságot elérő egyszerűen nevelhető lombhullató cserje. Sűrűn bokros növény, mely ideális választás előkertbe, valamint rézsűkre is.

A növény levélzetét átellenesen álló, ovális formájú élénkzöld levelek alkotják. Fő díszét ősz végére kifejlődő sötét rózsaszín bogyós termései adják, melyek az ívelt ágakon, kis fürtökben helyezkednek el. Nyáron apró virágokat is hoz, ezek nem bírnak akkora díszítőértékkel.

A piros hóbogyó egyszerűen nevelhető, ellenálló növény, mely tápanyagban szegény talajba ültetve is boldogul. Tolerálja a szárazságot, valamint a szennyezett városi levegőt és a betegségekkel szemben is ellenálló.

Helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatunk, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból átlagos talajba ültessük. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: John Rusk / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens; Flickr / Szerző: NjuTIK@ / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Cillas

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék