kerti holdviola

Cikkünkben 2 holdviola (Lunaria) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti holdviola (Lunaria annua) bemutatása, gondozása

A kerti holdviola (Lunaria annua), Júdás pénze vagy pénzvirág kétnyári növény, melynek természetes élőhelyét a folyópartok, elhagyott parlagok jelentik.

A közepesen magas, tavasszal virágzó növény, jól illeszkedik a természetes hatású, kötetlen kertekbe. Nemcsak a mutatós fürtben nyíló lila, fehér vagy rózsaszín virágaival díszít.

kerti holdviola

Kép forrása: Pixabay.com

Kerek, áttetsző becőtermése kedvelt virágkötészeti alapanyag, a szárazvirág díszek elmaradhatatlan kelléke. Levélzetét nagyméretű, enyhén szív alakú, sötétzöld levelek alkotják.

 A kerti holdviola jó választás a kert egy árnyékosabb szegletébe. Legszebben félárnyékos helyen, meszes, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik. Kedveli, ha a talaja mindig kissé nyirkos.

Magról szaporítható, de önvető képessége is kitűnő. Mivel kétnyári növény, ezért az elszórt magokból első évben csak a levélzet fejlődik ki, virágzásra a következő évben lehet számítani.

2. Erdei holdviola (Lunaria rediviva) bemutatása, gondozása

erdei holdviola

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei holdviola (Lunaria rediviva) közepesen magas, magas évelő növény, melynek természetes élőhelyét Európa nyirkos talajú, lombhullató erdei jelentik, hazánkban védett növény. Jó választás a kert egy árnyékosabb szegletébe például fák alá.

Levélzetét, nagyméretű, kissé szív alakú, hegyesedő, fogazott szélű levelek alkotják, melyek a felfelé álló száron sorakoznak.

Kellemes illatú, halványlila vagy fehér végálló fürtökben nyíló virágai, jellemzően tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak. Őszre fejlődik ki jellegzetes becőtermése, mely ezüstös színű, ovális, kissé hosszúkás és hegyes, valamint áttetsző.

Az erdei holdviola félárnyékos helyen, tápanyagokban gazdag, meszes vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő talajban fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést igényel, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos.

Szaporítani magról és tőosztással is lehet. Jó önvető képességű növény, elszórja magjait.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények