hortenzia
hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenziával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az átültetést nem igazán szereti, érdemes átgondolni már az ültetés előtt, hogy milyen helyre szeretnénk ültetni és ott megfelelőek-e a feltételek a növény számára.

Nagyon indokolt esetben azonban átültethetjük a hortenziát, ezt ősszel, fagymentes napon végezzük, amikor már a lomb jelentős része lehullott. Az ültetés helyéül félárnyékos helyet válasszunk, a talaj mészmentes, jó vízgazdálkodású, jó tápanyagtartalmú és enyhén savanyú legyen.

A hortenziák gyökere mélyen hatol a talajba és sok finom gyökerük is fejlődik, ezért széles és mély gödröt kell kiásni. Ennek célja, hogy a gyökérzet a lehető legkevesebb sérülést szenvedje el az átültetés során.

A nagyobb méretű hortenzia bokrok, a gyökérzetükkel és az azt borító földdel együtt már elég nehezek emiatt mozgatásuk nem könnyű. Ha a kert egy nagyon távoli pontját szemeltük ki az átültetés helyéül, érdemes leteríteni egy fóliát, erre emelni a kiásott növényt és a fólián áthúzni az új helyére.

Az ültetőgödörre a hortenzia kiásásánál írtak vonatkoznak, azaz széles és mély gödröt kell ásni, amelyben kényelmesen elfér a növény gyökérzete. Mielőtt gödörbe helyeznénk a hortenziát, öntözzük be alaposan a gödröt.

Ezt követően állítsuk a hortenziát a gödörbe és takarjuk be a gyökérzetet földdel. Az ültetést újabb alapos öntözés kövesse, ezzel elkerülhetjük azt is, hogy levegő maradjon a növény gyökerei között.

Az átültetést követően főként idősebb, nagy növények esetén fontos, hogy elvégezzünk egy alapos visszametszést is. Erre azért van szükség, mert bármennyire is odafigyeltünk, a gyökérzet egy része valószínűleg megsérült, a gyökértömeg csökkent, így a hortenzia föld feletti részeivel ezt követnünk kell.

Mivel ilyenkor a hortenzia már nem virágzik, ezért nem fog problémát okozni az elvégzett őszi metszés.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert