hortenzia

A különböző hortenziák változatos színvilágú, hatalmas méretű virágaikkal a hobbikertészet kedvencei. Cikkünkben 6 különlegesen szép hortenzia (Hydrangea) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) bemutatása, gondozása, szaporítása

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepesen magas, bokrosodó növekedésű évelő növény, mely levélzetével, valamint hangsúlyos gömb alakú virágaival díszít. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak.

Különféle színváltozatokban előforduló, rózsaszín, fehér, világoszöld, lila és néha kék színben játszó virágai a nyár első felétől nyílnak.

Mutatós virágai miatt, kiváló szoliter növény, de nevelhetünk belőle természetes hatású, laza sövényt is a tövek egymás mellé ültetésével.

A hortenzia igényei, gondozása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hortenzia ültetési helyéül félárnyékos helyet célszerű választani, a tűző napot, kánikulát rosszul viseli. Leginkább a savanyú talajokat kedveli, valamint fontos, hogy földje mindig legyen kissé nedves.

Célszerű az öntözéshez esővizet használni, ugyanis a hortenzia kifejezetten kedveli a lágy vizet.

A téli fagyok ellen talajtakarással kell védeni a növényt, tavasszal pedig érdemes kicsit visszavágni, ezzel dúsabb virágzást érhetünk el.

A hortenzia metszéséről az alábbi cikkünkben részletesen is írunk: A hortenzia metszése – Részletes útmutató

A hortenzia szaporítása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenziát a nyár első felében dugványozással szaporíthatjuk, a szaporítás másik módja a tőosztás.

A kerti hortenzia dugványokkal való szaporításához vágjunk le kb. 15cm-s, ceruza vastagságú, egészséges hajtásokat, és szedjük le az alsó levélpárokat róluk. Mártsuk a hajtások szárát gyökereztető hormonba, és ültessük el őket, laza szerkezetű földbe.

Öntözzük be a dugványokat, és a hajtásokat nem érintve húzzunk zacskót a cserepekre, ez biztosítja a gyökeresedéshez szükséges páratartalmat. Minden nap szellőztessük a dugványokat és öntözzük őket mértékkel.

A gyökeresedés kb. 1 hónap alatt megy végbe. A fiatal növényeket ősszel lehet elültetni.

A tőosztáshoz a kiásott tövek maximum 3 részre osszuk szét, és ültessük el a kertbe a leválasztott egészséges hajtásokat.

2. Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) bemutatása, gondozáa

bugás hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) rendkívül mutatós lombhullató cserje, mely Kína és Japán területén őshonos. Díszét fehér, majd később rózsaszín árnyalatú bugás virágai adják.

A kimondottan látványos, kúphoz hasonló formájú bugás virágok a nyár második felében, valamint az ősz legelején nyílnak.

A kb. 3-4méter magas növény dús lombozatát, üde zöld színű kerekded, kissé hosszúkás levelek alkotják. Területek határolására, valamint szoliter növényként ültetve is jól alkalmazható.

A bugás hortenzia ellenálló növény, elviseli a városi kedvezőtlen klímát, valamint a téli fagyokat is. Ültetési helyéül félárnyékos és világos helyet is választhatunk.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, tápanyagban dús talajokat részesíti előnyben. Kedveli a kissé nedves földet, ezért érdemes rendszeresen öntözni.

Tavasszal vissza kell metszeni, mivel az új hajtásokon fejlődnek a virágok. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a takácsatka és a levéltetű néha felbukkanhat. Szaporítani zölddugvánnyal lehet.

3. Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) bemutatása, gondozása

cserjés hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Giligone

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) Észak-Amerikából származó kb. 2,5méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely nagyobb cserjecsoportba, térelválasztóként, valamint szoliter növényként is kertünk igazi dísze lehet. Levélzetét kerekeded, fogazott szélű érdes felületű sötétzöld levelek alkotják.

Hatalmas méretű fehér virágzata, mely az idő előrehaladtával zöld színűvé válik, a nyáron pompázik igazán, de hosszú ideig megtartja formáját, így még télen is díszít. A növény az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat!

A cserjés hortenzia főként félárnyékos fekvésben, savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben. Ha világosabb helyre ültetjük, különösen figyeljünk oda a rendszeres öntözésre.

Látványos virágai az az évi hajtásokon fejlődnek, ezért tél végén, vagy kora tavasszal érdemes visszametszeni hajtásait, ezzel új hajtások nevelésére, dús virágzásra ösztönözhetjük és szép bokros formát érhetünk el.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a takácsatkák és levéltetvek okozhatnak időnként problémát. Szaporítani dugványozással, félfás dugvánnyal lehet.

4. Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) bemutatása, gondozása

kúszó hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kymi

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) Japán, Korea és Szibéria erdeiben honos, kúszó növekedésű lombhullató növény, mely lugas kialakítására, valamint falak, kerítések befuttatására is alkalmas. Biztosítsunk számára támasztékot, mivel léggyökerekkel kapaszkodik.

A telepítés utáni első években főként élénkzöld, fogazott szélű levelek alkotta dús levélzetével díszít. Bogernyőben nyíló, fehér, kellemes illatú virágai jellemzően a nyár első felében nyílnak.

A kúszó hortenzia napos, világos vagy félárnyékos fekvésben, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Külön metszést nem igényel, elég eltávolítani az elvirágzott, elszáradt növényi részeket, illetve a rossz helyzetű ágakat.

Betegségek és kártevők jellemzően nem támadják meg. Szaporítani bujtással, dugványozással esetleg magról is lehet.

5. Érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) bemutatása, gondozása

érdeslevelű hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) nagyobb bokorrá, vagy kisebb fává fejlődő, lassú növekedésű lombhullató cserje, melynek különleges szépsége szoliterként ültetve érvényesül igazán.  A növény bőrirritációt okozhat az arra érzékenyeknél.

A növény fő díszét ernyőszerű bugavirágzata adja, mely fehéres árnyalatú meddő virágokból, valamint kék vagy lila árnyalatú kicsi, termős virágokból áll. Látványos virágai, melyeket a pillangók is nagyon szeretnek látogatni, nyár végén, valamint ősz elején nyílnak. Levélzetét hosszúkás, sötétzöld árnyalatú levelek alkotják.

Az érdeslevelű hortenzia a kerti hortenziánál valamivel ellenállóbb növény. Világos, vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag savas, vagy semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben, meszes talajba ne ültessük.

Az átmeneti szárazságot tolerálja, de a nyári nagy melegben rendszeres öntözést igényel. Lassan növekvő és regenerálódó növény, ezért metszés gyanánt elég csak az elszáradt ágait eltávolítani. A kifejlett növény nagyon jó fagytűrő, a fiatal példányokat érdemes takarással óvni.

Szaporítani dugványozással lehet. Tavasszal és nyáron zölddugvánnyal szaporítható.

6. Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) bemutatása, gondozása

tölgylevelű hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eric in SF

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) kb. 3méteres maximális magasságot elérő, az USA délkeleti területiről származó rendkívül mutatós cserje.

Díszítőértékét hófehér színű, kissé rózsaszínesre színeződő bugás virágai, tölgyhöz hasonló, karéjos, zöldszínű, majd ősszel bronzos árnyalatú levelei adják. Jól bírja az árnyékot, ezért természetes hatású kertek, és parkok kedvelt árnyéktűrő növénye.

A tölgylevelű hortenzia főként árnyékos, félárnyékos helyen érzi jól magát, a délutáni és kora reggeli, kevésbé erős napfényt kedveli.

Talajok közül leginkább a savas, vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő, kissé nedves talajt kedveli. Bár elviseli a szárazságot, mégis érdemes öntözni, mivel csak ekkor fejlődik és virágzik igazán szépen. Metszést nem igényel, elég csak a beteg, vagy öreg hajtásokat levágni.

Az idősebb növények jó fagytűrő képességűek, a fiatalabbakat, érdemes takarással óvni. Szaporítani legegyszerűbben nyáron lehet zölddugványozással, de próbálkozhatunk bujtással, valamint magvetéssel is.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Giligone; Wikipédia / Szerző: Kymi; Wikipédia / Szerző: Eric in SF

Forrás: Bálint Gazda – Kúszó hortenzia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék