hortenzia
hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepesen magas, bokrosodó növekedésű évelő cserje, mely levélzetével, valamint hangsúlyos gömb alakú virágaival díszít. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak.

Különféle színváltozatokban előforduló, rózsaszín, fehér, világoszöld, lila és néha kék színben játszó virágai a nyár első felétől nyílnak. Mutatós virágai miatt, kiváló szoliter növény, de nevelhetünk belőle természetes hatású, laza sövényt is a tövek egymás mellé ültetésével.

A hortenzia gondozása során gyakran bizonytalanságot okoz, hogy mikor és hogyan kell metszeni, a továbbiakban a hortenzia, alakító metszését, fenntartó metszését és ifjító metszését mutatjuk be.

A hortenzia alakító metszése

A hortenzia alakító metszésének célja, hogy elősegítsük a bokrosodást, valamint elegendő számú hajtás nevelésére ösztönözzük a fiatal növényt. Az alakító metszés során, először eltávolítjuk a sérült és gyenge vesszőket, a megmaradóknak pedig levágjuk az egyharmadát. Az alakító metszést az ültetés után végezzük el.

A hortenzia fenntartó metszése

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia fenntartó metszésére azért van szükség, hogy a növény gazdagon virágozzon. A fenntartó metszés során az idős, gyengén virágzó részeket kell eltávolítanunk, és a fiatal, dúsan virágzókat meghagynunk.

A metszést kora tavasszal végezzük el, rügyfakadás előtt, így télen az elnyílt virágok védik az alattuk elhelyezkedő rügyeket. A metszés során a vesszők egyharmadát kell eltávolítanunk, mindig jól fejlet rügyre vágjuk őket vissza. A vékony, egymást keresztező gallyakat és vesszőket is távolítsuk el.

A hortenzia ifjító metszése

Ha a hortenziánk már nagyon idős, akkor előfordulhat, hogy nem sikerül megifjítanunk. Ha találunk néhány erős, fiatal hajtást, akkor az elöregedett részeket vágjuk le, a fiatal vesszőket pedig tavasszal, rügyfakadás előtt a kétharmadukra metsszük vissza.

A nagyon elhanyagolt vagy visszafagyott hortenzia bokrokat, tavasszal az alapi részig kell visszavágni. Mindkét esetben arra kell számítanunk, hogy a megifjított hortenzia csak a következő évben hoz majd virágokat.

Képek forrása: Pixabay.com

Felhasznált irodalom: A metszés zsebkönyve

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert