Otthon, Kiskert

A hortenzia szaporítása tőosztással és dugványozással

hortenzia
Kép forrása: Pixabay.com
hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia bokros növekedésű évelő növény, mely nyár elejétől díszít, hatalmas gömb alakú virágaival. Félárnyékos helyre remek szoliter növény, de több tövet egymás mellé ültetve térhatárolásra is használhatjuk.

Savanyú, mindig kissé nedves talajban díszít legszebben. Szaporítani őszi tőosztással, valamint nyáron dugványozással tudjuk, esetleg bujtással is próbálkozhatunk.

A hortenzia szaporítása dugványozással

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozáshoz nyár elején júniusban, vagy júliusban fogjunk hozzá. Vágjunk le kb. 15cm-es, ceruza vastagságú hajtásokat. A hajtásokról szedjük le az alsó leveleket, majd mártsuk a dugványokat, gyökereztető hormonba.

Cserepekbe töltsünk lazább szerkezetű földkeveréket, és készítsünk lyukakat a dugványok számára. Ültessük el, majd öntözzük meg őket.

A páratartalom fontos a gyökeresedéshez, ezért húzzunk zacskót a cserepekre, de úgy, hogy a levelek ne érintkezzenek velük. Ebben segít, ha pálcát szúrunk a cserépbe, ami így távol tartja a levelektől a zacskót.

Naponta szellőztessük és öntözzük mértékkel a dugványokat, ha sikerrel jártunk, akkor egy hónap elteltével, a cserép alján már láthatók a gyökerek. A fiatal hortenziákat ősszel öltessük el.

A hortenzia szaporítása tőosztással

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A tőosztáshoz, ki kell ásni egy nagyobb, egészséges tövet, és leválasztani a hozott új hajtásokat. Ezeket a hajtásokat ültessük el külön és neveljük tovább. Egy tövet 3 résznél többre nem érdemes szedni.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Építinfo.hu

Kapcsolódó témák

Comments are closed.