hőszivattyú

Amikor házat építünk, vagy egy már meglévőt alakítunk át, joggal merül fel bennünk annak a lehetősége, hogy környezetbarát módon tervezzük meg otthonunkat.

Amennyiben az építés vagy átalakítás fázisában áldozunk rá pénzt és időt, hogy környezettudatosabban éljünk a jövőben, garantáltan megtérül a befektetés, ráadásul sokkal könnyebb dolgunk van, mintha egy már kész ház és kert esetében fognánk bele az átalakításba.

A környezettudatos otthon kialakításában a hőszivattyú is segítségünkre lehet, de honnan tudjuk, hogy melyik való nekünk?

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan fűtési eszköz, mely az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás a ma ismert technikák közül. A rendszer a meleg termeléséhez a hőt a környezetből nyeri ki. Működése hasonló a hűtőszekrényéhez, ám míg a hűtőszekrény kifelé szivattyúzza a hőt, így hideget generálva, a hőszivattyú a hőt szívja be, majd gőzzé alakítja, s az összenyomott gőzből nyert energiát használja a már kialakított fűtési rendszer.

A legtöbb ilyen szivattyú teljesítménye évszaktól független, így télen és nyáron egyaránt működtethető. Egyik nagy előnye, hogy saját igényeinkhez igazíthatjuk, így annyi energiát termel a rendszer, amennyire nekünk szükségünk van.

A hőszivattyúk 4 típusa

Ez a berendezés nem csak egyféle lehet, ugyanis különböző szivattyúk más és más forrásból nyerik az energiát.

Levegő-víz hőszivattyú

Ez a fajta berendezés, ahogy neve is utal rá, a levegőből vonja ki a hőt. Ez az egyik legköltséghatékonyabb és legnépszerűbb fajta, és telepítése sem igényel nagyobb előkészületet. Hátránya, hogy télen többet kell számolnunk a költségekre, hiszen a szivattyúnak is többet kell dolgoznia azért, hogy a hideg levegőt energiává alakítsa.

Rendkívüli hideg esetén nem elegendő a teljesítménye, ám -15 fokig kiválóan működtethető. Tökéletesen alkalmas lakásunk hűtésére és fűtésére, de vízmelegítésre is használható.

Geotermikus hőszivattyú

Ez a típus a talajból nyeri a hőt. Ebben az esetben a szerkezet nagyjából száz méter mélységben jut hozzá a hőhöz, de vannak olyan típusai is, amiknek akár egy-két méter mélység is elegendő ahhoz, hogy fűteni tudják otthonunkat.

Ebben az esetben fagyálló csöveket helyeznek el a földben, melyek segítik a hőkinyerést. E változatnál a napsugarak is fontos szerepet töltenek be, ugyanis ebben a mélységben még a Nap hőenergiáját is fel tudja használni a szerkezet.

Előnye, hogy a mélyben a talaj hőmérséklete állandó, így télen sem igényel több energiát a működése. Hátránya azonban, hogy maga az eszköz meglehetősen drága, és üzembe helyezése is körülményes.

Talajvízzel működő hőszivattyú

Ez az egyik leghatékonyabb típus, ám hátránya, hogy nem mindenhol telepíthető, ugyanis megfelelő mennyiségű talajvízre van szükség ahhoz, hogy megfelelően működhessen. A telepítéshez 50-100 méter mélyre szondákat helyeznek a földbe.

Bár nem igényel nagy helyet, beszerelése meglehetősen drága, hiszen két kútra van szükség hozzá. Akár nyílt vizet is használhatunk, ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha egy horgászatra és fürdésre nem használt tó van a közelünkben.

Levegő-levegő hőszivattyú

Ez a fajta a külső és belső levegőből  egyaránt képes előállítani a hőt, működése pedig hasonló a klímaberendezéséhez. Hátránya, hogy nem tud akkora hatásfokkal működni, mint a többi hőszivattyú, így leginkább olyan házba ajánlott, ahol nem magas a fűtési igény.

A hőszivattyúk előnyei és hátrányai

A berendezések vitathatatlan előnye, hogy kizárólag megújuló energiát használnak fel, károsanyag-kibocsátásuk pedig minimális. Amennyiben napelemünk van, ennek segítségével biztosíthatjuk a működtetéséhez szükséges energiát, így hosszabb távon a villany- és fűtésszámla is a múlté lesz.

Hátránya azonban, hogy időbe telik, mire megtérül a befektetett összeg, ugyanis a levegő-víz alapú rendszerek telepítése nagyjából hárommillió forint, míg a geotermikus rendszer behelyezése akár a duplájába is kerülhet.

Ha új házat építünk, mindenképpen érdemes megfontolni valamelyik típusú szivattyú beépítését, ám kész vagy régebbi ház esetén sem kell elvetni a környezetbarát fűtési rendszer ötletét.

Fel kell azonban mérni, hogy milyen hosszan tervezünk még az adott ingatlanban élni, és hogy kertünk adottságai milyen lehetőségeket adnak számunkra.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert