hóvirág

Ebben a cikkünkben 2 hóvirág (Galanthus) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Hóvirág (Galanthus nivalis) bemutatása, gondozása

A hóvirág (Galanthus nivalis), vagy, ahogy népnyelv nevezi a tavasz hírnöke, igazán bájos teremtés. Az aprócska hagymás növény dacolva a csípős nappalokkal és éjjelekkel, elsőként bukkan fel a kertekben. Vékony hosszúkás leveleivel, és kecses fehér virágaival igazán üde és kedves látványt nyújt.

hóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az amarilliszfélék családjába tartozó kis növény Európa szerte, és Ázsia nyugati területein is őshonos. Bár vannak olyan helyek, ahol összefüggő foltban nyílik, mégis védettséget élvez. Bizonyára sokan találkoztak már nőnap idején hóvirág csokrot áruló emberekkel, amit igen megsínylett a vadon nyíló populáció.

A hóvirágot bátran ültethetjük árnyékos helyre, az sem okoz számára gondot, ha bokrok, vagy fák lombja árnyékolja. Különleges igényei nincsenek a talaj tekintetében, bár azt kedveli, ha a föld tápanyagokban gazdag.

Ahogy a hagymás növényeknél szokás, a hóvirág is elkezd visszaszáradni a virágzást követően. Bár nem szép látvány, de ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, míg a zöld részek teljesen elszáradnak, és csak ezután essünk nekik a metszőollóval. 

Szaporítani magról lehet, vagy pedig a szeptemberben elültetett hagymával.

2. Pompás hóvirág (Galanthus elwesii) bemutatása, gondozása

pompás hóvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Halava

A pompás hóvirág vagy Kis-Ázsiai hóvirág (Galanthus elwesii) alacsony termetű hagymás évelő növény, mely csoportosan ültetve fák, cserjék alatt, vagy sziklakertben egyaránt kertünk dísze lehet.

Bókoló, fehér színű, zöld mintával tarkított virágai jellemzően februárban nyílnak, enyhébb teleken, ennél korábban is gyönyörködhetünk bennük. Levélzetét a virágszárat ölelő, 2-3 keskeny, hamvas bevonatú levél alkotja.

A pompás hóvirág napos helyen, jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, de alapvetően nem túl kényes vagy igényes növény. Bátran ültethető lombhullató fák alá is, mivel virágzási időben ezek még nem igazán árnyékolnak.

A virágzást követően levelei elsárgulnak és elszáradnak, csak ezt követően szabad őket eltávolítani. Szaporítani fiókhagymákkal és magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Halava

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők