hunyor

A hunyor (Helleborus) bemutatása, gondozása

hunyor

Kép forrása: Pixabay.com

A hunyor (Helleborus) közepes termetű évelő növény, mely a boglárkafélék családjába tartozik. A 25-30 fajból álló nemzetség, a Kaukázus, Közép-Európa és a Balkán-félsziget területén őshonos.

Európa szerte kedvelt növény, mivel viszonylag hamar, a tavasz elején hozza mutatós, sokszor bókoló virágait, amely a faj függvényében, fehér, bordó, rózsaszín, lila, világossárga és zöld is lehet. A hunyor a mérgező növények sorát gyarapítja.

Ebben a cikkünkben 5 hunyor (Helleborus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fekete hunyor (Helleborus niger) bemutatása, gondozása

fekete hunyor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

A fekete hunyor (Helleborus niger) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely a természetben főként a lombhullató fák alatti, árnyékos területeken növekszik. A kertben is hasonló helyet válasszunk számára. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

Levélzetét tenyeresen összetett, örökzöld levelek alkotják. Fehér színű, sárga porzós virágai, az idő előrehaladtával rózsaszín árnyalatot kapnak, a rövid szár végén nyílnak. Magyarországon jellemzően márciusban virágzik, enyhébb időjárású helyeken, akár már decemberben is előfordulhat virágzás.

A fekete hunyor félárnyékos, árnyékos védett helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje nyirkos.

Levelei örökzöldek, de a nagyon erős téli fagyok károsíthatják valamelyest, tavasszal távolítsuk el ezeket a károsodott leveleket. Betegségek közül a levélfoltosodás károsíthatja időnként, de alapvetően nem érzékeny növény.

Az átültetést, bolygatást nem igazán szereti, de ha mindenképp szaporítani szeretnénk tőosztással próbálkozhatunk.

2. Illatos hunyor (Helleborus odorus) bemutatása, gondozása

illatos hunyor

Kép forrása: Flickr / Szerző: Amadej Trnkoczy / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely hazánkban is őshonos és védettséget élvez. Hazánkban főként a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon találkozhatunk vele a bükk és gyertyán erdőkben. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező.

Levélzetét a virágzást követően kihajtó tenyeresen összetett levelek, valamint fogazott fellevelek alkotják. Magányosan álló, viszonylag nagyméretű zöld színű virágait csészelevelek alkotják, márciustól kezdenek nyílni.

Az illatos hunyor félárnyékos, védett helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje nyirkos. Napos, világos helyre is ültethetjük, de ilyenkor fokozottan kell figyelni a rendszeres öntözésre.

Levelei fél-örökzöldek, de a nagyon erős téli fagyok károsíthatják valamelyest, tavasszal távolítsuk el ezeket a károsodott leveleket. Betegségek közül a levélfoltosodás jelenhet meg időnként, de alapvetően nem érzékeny növény.

Az átültetést, bolygatást nem igazán szereti, de ha mindenképp szaporítani szeretnénk, tőosztással próbálkozhatunk.

3. Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) bemutatása, gondozása

pirosló hunyor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xulescu_g

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) alacsony, közepes termetű, gyöktörzsével terjedő évelő növény, mely a Kárpát-medencében is honos. Magyarországon főként a Bükk hegység tölgy és gyertyán erdeiben találkozhatunk ezzel a védett növénnyel.  A növény minden része mérgező!

Levélzetét fogazott szélű, mélyen szeldelt, tenyeres levelek alkotják. A virágzás elején szinte csak húsos szára látszik, melynek végén kissé bókoló, zöld és bíbor árnyalatban játszó, kerekded csészelevelek alkotta 1-2 virág nyílik tavasszal.

A pirosló hunyor félárnyékos, árnyékos helyen, semleges vagy lúgos kémhatású, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje kissé nyirkos. Bátran ültethetjük nagyobb cserjék, vagy fák alá.

Betegségek közül időnként a levélfoltosodás támadhatja meg. Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

4. Büdös hunyor (Helleborus foetidus) bemutatása, gondozása

büdös hunyor

Kép forrása: Pixabay.com

A büdös hunyor vagy télizöld hunyor (Helleborus foetidus) közepes magasságú, bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező.

A növény levélzetét erősen tagolt, fogazott szélű, 7-10 karéjú levelek alkotják, melyek egész télen díszítenek. Zöld színű, bókoló virágai igazán érdekes külsejűek, jellemzően februártól, április végéig nyílnak.

A büdös hunyor félárnyékos, védett helyen, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Kedveli a meszes talajokat is. Vízigénye átlagos, ezért főként növekedési időszakában tartsuk földjét nyirkosan.

Levelei örökzöldek, de a nagyon erős téli fagyok károsíthatják valamelyest, tavasszal távolítsuk el ezeket a károsodott leveleket. Betegségek közül a levélfoltosodás, kártevők közül a meztelencsigák és a levéltetvek okozhatnak problémát, de alapvetően nem érzékeny növény. Szaporítani magról lehet.

5. Korzikai hunyor (Helleborus argutifolius) bemutatása, gondozása

korzikai hunyor

Kép forrása: Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A korzikai hunyor (Helleborus argutifolius) közepes magasságú, a hunyor fajok között kimondottan magasnak számító évelő növény, mely Szardínia és Korzika szigetén őshonos.

Levélzetét vaskos, erősen fogazott szélű, három levélkéből álló, örökzöld levelek alkotják. Zöld színű, bókoló virágai gyakran már februárban elkezdenek nyílni és ezt követően sokáig díszítenek.

A korzikai hunyor félárnyékos, védett helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Kedveli a meszes talajokat is. Vízigénye átlagos, szereti, ha földjét nyirkosan tartjuk.

Levelei örökzöldek, de a nagyon erős téli fagyok károsíthatják valamelyest, tavasszal távolítsuk el ezeket a károsodott leveleket.

Betegségek közül a levélfoltosodás, kártevők közül a meztelencsigák és a levéltetvek okozhatnak problémát, de alapvetően nem érzékeny növény. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Wildfeuer; Flickr / Szerző: Amadej Trnkoczy / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: xulescu_g; Pixabay.com; Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők