Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

A húsevő növények bemutatása

Harmatfű (Drosera sp.)

Harmatfű (Drosera sp.) / Kép forrása: Pixabay.com

A húsevő vagy rovarevő, rovarfogó néven ismert rovaremésztő növények, a növények egy nagyon izgalmas csoportját alkotják.

Leggyakrabban olyan mocsaras, tőzeglápos vidékeken vagy esőerdőkben fordulnak elő, ahol alacsony a talaj tápanyag tartalma, különösképpen a nitrogéné. Hazánkban a harmatfű és hízóka fajok közül találkozhatunk néhánnyal a természetben.

A kb. 1000 fajt számláló rovaremésztő növénycsaládokba tartozó növények, a tápanyaghiányt rovarok elejtésével orvosolják. 

Kürtvirág (Sarracenia sp.)

Kürtvirág (Sarracenia sp.) / Kép forrása: Pixabay.com

Bár megjelenésük nagyon változatos, a módszerük hasonló. Az áldozatot magukhoz édesgetik, majd ha a szerencsétlenül járt rovar már nem tud szabadulni, megkezdik az emésztését emésztő enzimek segítségével. Végül felszívják az értékes tápanyagokat.

Ezek a különleges növények, melyekről már 1875-ben írt Charles Darwin az „Insectivorous Plants” című tanulmányában, nemcsak a Fűvészkertek üvegházaiban, hanem egyre több lakásban is felbukkannak szobanövényként tartva. Ezeket a húsevő növényeket és gondozásukat mutatjuk be cikkünkben.

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) bemutatása, gondozása

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) / Kép forrása: Pixabay.com

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) talán az egyik legismertebb húsevő növény, amely rovarokkal táplálkozik. A harmatfűfélék családjába tartozó növény Észak és Dél-Carolina területén őshonos.

Igazán eszes jószág, ugyanis nem csak várja a levelei közé tévedő gyanútlan rovarokat, hanem odacsalja őket, a rovarok számára vonzó illattal és nektárral. Amikor betéved a gyanútlan áldozat, és többször megérinti a levelek belsejében található érzékelő szőröket, a levelek összezárulnak, innentől nincs menekvés.

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) / Kép forrása: Pixabay.com

A levelek szélén sorakozó tüskék összezárulnak, és az emésztőnedvek megkezdik a munkát. Néhány nap múlva, az emésztés befejeztével, a levelek újra kinyílnak, és ismét kezdődhet a vadászat.

A vénusz légycsapóját akár otthonunkban is tarthatjuk, ha biztosítani tudjuk számára, az eredeti élőhelyéhez hasonló feltételeket. Mivel mocsarakban él, ezért kedveli a párás, nedves viszonyokat, különösen, ha ehhez fény és meleg is párosul.

Ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges talajt célszerű választani, elhelyezéséhez pedig világos helyet. Aktív időszakában, tavasztól-őszig szobahőmérsékleten, míg télen nyugalmi időszakában 5-10fok körüli hőmérsékleten tartsuk.

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) / Kép forrása: Pixabay.com

Földjét tartsuk nedvesen, öntözzük rendszeresen lágy vízzel, valamint gondoskodjunk párásításról is. Szükség lehet mesterséges táplálására is, ha megoldható, akkor inkább élő rovarokkal.

Még nem került említésre, de fontos dolog, hogy a vénusz légycsapója virágokat is hoz, amelyek tápanyagot vonnak el a növénytől, ezért érdemes őket, minél hamarabb eltávolítani.

Szaporítani a virágokból összegyűjtött magokkal lehet, illetve egyszerűbb megoldás, ha sarjról próbáljuk meg szaporítani.

A kancsóka (Nepenthes sp.) bemutatása, gondozása

kancsóka

Kancsóka (Nepenthes sp.) / Kép forrása: Pixabay.com

A kancsóka (Nepenthes sp.) Délkelet-Ázsia és Ausztrália területén előforduló húsevő növény. Nevét nem véletlenül kapta, rovarfogáshoz ugyanis kancsó formájú, módosult leveleit használja.

A kancsók belsejében a rovarok számára vonó illatot termelő mirigyek vannak. Leginkább függesztett cserépbe célszerű ültetni, ebben mutat igazán jól.

Kancsóka (Nepenthes sp.)

Kancsóka (Nepenthes sp.) / Kép forrása: Pixabay.com

Ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű virágföldet érdemes választani, elhelyezéséhez meleg, világos, de nem tűző napos helyet.

Nyáron, akár szabadba is kitehetjük árnyékos helyre. Kedveli a nedves, párás környezetet, ezért mindenképpen gondoskodni kell párásításról.

A gyakori öntözés szintén nem maradhat el, ez lehetőleg langyos esővízzel történjen, úgy, hogy a kancsókba ne kerüljön víz.  Több rovarevő növénytől eltérően, a kancsókát tápoldatozni is lehet. 

A kürtvirág (Sarracenia sp.) bemutatása, gondozása

Kürtvirág (Sarracenia purpurea)

Kürtvirág (Sarracenia purpurea) / Kép forrása: Pixabay.com

A kürtvirág (Sarracenia sp.) Amerika délkeleti tájain őshonos, kürtvirágfélék családjába tartozó rovarfogó növény. Különleges megjelenésű növény, amely rovarfogásra, és vadászatra nem használható leveleket egyaránt fejleszt. A két levéltípus között szembetűnő a különbség.

Vadászatra, a kürtvirág csőszerű, felülnyitott, fodros szélű levelei alkalmasak, melyek nektárral csábítják a gyanútlan rovarokat. Május végén, nyár elején virágokat is hoz.

Ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű virágföldet célszerű választani, elhelyezéséhez pedig kellemesen meleg, világos, akár napos helyet, mivel fényigénye magas. Szereti a nedves, párás közeget, ezért mindenképpen gondoskodni kell párásításról. Gyakori öntözést is igényel, amihez fontos, hogy lágy vizet használjunk.

A kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) bemutatása, gondozása

harmatfű

Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) / Kép forrása: Pixabay.com

A kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) a harmatfűfélék családjába tartozó növény, amely az Északi féltekén jelentős területeket hódított meg, elsősorban a mocsaras területek lakója.

Tőlevélrózsát képező, kerek leveleit körkörösen szőrök borítják, amelyek végén, egy-egy csepp ragacsos nedv van, ez a ragacsos anyag a rovarok megfogására szolgál.

Harmatfű (Drosera sp.)

Harmatfű (Drosera sp.) / Kép forrása: Pixabay.com

A kereklevelű harmatfű ültetéséhez a laza szerkezetű, tőzeges virágföld a leginkább megfelelő.

Elhelyezéséhez, világos, akár napos, kellemesen meleg helyet keressünk, mivel fényigényes növénnyel van dolgunk.

Szereti a nedves, párás körülményeket, ezért mindenképpen gondoskodni kell párásításról.

Rendszeresen kell öntözni, figyeljünk rá, hogy földje ne száradjon ki, és az öntözés alulról történjen.

A mexikói hízóka (Pinguicula mexicana) bemutatása, gondozása

hízóka

Hízóka (Pinguicula) / Kép forrása: Pixabay.com

A mexikói hízóka (Pinguicula mexicana) Mexikó területén őshonos rovarfogó növény. A növényt kerekded, élénkzöld levelek alkotják, felületük ragacsos, mirigyszőrökkel borított. Ragacsos leveleik segítségével apróbb rovarokat zsákmányolnak.

Amellett, hogy egy nagyon érdekes életmódot folytató növénnyel van dolgunk, meg kell említeni, hogy mutatós, élénk színű virágokat is hoz, tehát látványnak sem utolsó.

Ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet érdemes választani, elhelyezéséhez pedig kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet, mivel fényigénye és hőmérsékletigénye inkább csak átlagos. Nedves környezetben érzi igazán jól magát, amit gyakori öntözéssel biztosíthatunk számára.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények