Hagymások és évelők

A jácint (Hyacinthus) gondozása kertben és lakásban

jácintok
Kép forrása: Pixabay.com

A jácint (Hyacinthus orientalis) bemutatása

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) az egyik legkedveltebb hagymás évelő növényünk, amely Délnyugati-Ázsia, Libanon, valamint Törökország és Szíria egyes vidékeinek őshonos virága. Mutatós virága, és finom illata miatt később Európa szerte, nemesíteni és termeszteni kezdték.

Az így kapott fajták és színváltozatok száma szinte végtelen, a lila és rózsaszín árnyalataitól kezdve, sárga és kék jácintokkal egyaránt találkozhatunk. A jácint azonban nemcsak tavaszi kerti virágként népszerű!

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

Az utóbbi években divatossá váltak a hajtatott, cserépben árult tavaszi hagymás virágok is élen a jácinttal! Élénk színével és finom illatával már télen becsempészhetjük a tavaszt saját lakásunkba, vagy szeretteink otthonába.

A jácint kistermetű növény, hosszúkás, húsos levelei között, száron bukkannak fel a harangszerű, finom illatot árasztó virágai. Fontos tudni, hogy a jácint hagymája nagyon mérgező, ezért az ültetés során körültekintően járjunk el.

A jácint (Hyacinthus orientalis) gondozása és ültetése

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

A jácintot teljes árnyék kivételével bárhova ültethetjük, napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat szereti leginkább.

Túlságosan nedves talajban a hagyma károsodhat, megindulhat akár a rothadása is, ezért semmiképp se öntözzük túl a virágágyást.

Miután a jácint elvirágzott, a zöld növényi részek sárgulni, száradni kezdenek, a levágásukkal várjunk addig, míg teljesen elszáradtak. Ezen kívül más teendőnk nem akad a jácinttal.

A jácint ültetése

jácint

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetésére legjobb időpont az október, mivel ilyenkor a talajban élő kártevők már nem annyira aktívak, viszont a talaj még elég meleg.

Az ültetéskor járjunk el körültekintően, vegyünk fel kesztyűt, mivel a jácint hagymája mérgező.  Az ideális ültetési mélység kb. 10-15cm, az ültetési távolság pedig 15cm. Az ültetés előtt készítsük elő az ágyást, gyomláljuk ki alaposan, utána pedig ássuk fel.

Ha ezzel meg vagyunk, készítsünk a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé tegyük bele őket. Végül takarjuk be földdel a hagymákat. Beöntözésre nincs szükség.

A cserepes jácint gondozása

Legyen szó Valentin napról, Nőnapról, vagy Anyák napjáról, a cserepes jácint mindig népszerű ajándékötlet az ajándékozók körében. Nem véletlenül, hisz finom illatával, igazi tavaszi hangulatot varázsol a lakásba.

A cserepes jácint nem tartozik a legtartósabb virágok közé, azonban vannak olyan fortélyok, amivel kicsit meghosszabbíthatjuk a virágzását.

Az ajándékba kapott cserepes jácintot a lakás világos pontján helyezzük el. A meleg, a tűző nap, a huzat, valamint a növény helyének változtatása egyaránt ártalmas. Ha a fűtési szezonban kapunk jácintot, akkor figyeljünk oda, hogy a fűtőtesttől minél távolabb legyen.

Fontos a rendszeres öntözés, a jácint földje mindig legyen kissé nyirkos. Jó megoldás, ha alulról öntözzük, és a cserép alatti tálcából szívhatja fel a föld a nedvességet. Túlöntözni természetesen nem kell, ne tocsogjon a vízben.

Sajnos a körültekintő gondoskodás, és elhelyezés ellenére is, eljön az az idő, amikor a virág, a virágszár és a levelek elkezdenek sárgulni és száradni. Ez nem szép látvány, de természetes folyamat, hagyjuk teljesen elszáradni a növény ezen részeit, és csak ezután vágjuk le róla őket.

Gyakori kérdés, hogy az elvirágzás után, mi legyen a hagymával. A legegyszerűbb, ha amikor már az időjárás is megengedi, akkor elültetjük a kertben, pl. más hagymás növények társaságába, így a következő tavasszal, már a szabadban gyönyörködhetünk az ajándékba kapott jácintban.

Jácint hajtatása cserépben

jácint

Kép forrása: Pixabay.com

Télen, amikor egyre rövidebbek a nappalok, szinte minden szürke, és a nap is alig kényeztet minket kellemesen meleg sugaraival, akkor igencsak elkezdünk vágyakozni a tavaszi színek, a szabadba csalogató langyos idő után.

Egy ilyen mini tavaszt, azonban nem is olyan nehéz megidézni a lakásban, ha hagymás virágokkal vesszük körbe magunkat.

A hagymás tavaszi virágok hajtatása egyáltalán nem olyan bonyolult dolog, a lényeg, hogy a természethez hasonló körülményeket imitáljuk. A továbbiakban bemutatjuk lépésről-lépésre a jácint hajtatásának menetét.

Mikor kell elültetni a hagymákat?

A jácint hagymákat augusztus végétől, novemberig lehet elültetni. Ha azt szeretnénk, hogy karácsonyra virágozzon a növényünk, akkor azzal mindenképpen kalkulálni kell, hogy az ültetés után legalább 2-3hónap hideghatás kell, hogy érje a hagymákat, ahhoz hogy hajtani kezdjenek. A hajtatáshoz, mindig új, egészséges virághagymákat vegyünk.

Mibe ültessük a hagymákat?

jácintok

Kép forrása: Pixabay.com

A jácint hagymákat cserépbe, kaspóba, vagy dézsába is ültethetjük. Ha az edényen nincsenek vízelvezető nyílások, akkor óvatosan, kis adagokkal kell öntözni, mert a pangó víz, árt a hagymáknak.

A jácint a lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajokat kedveli, így a cserépbe, homokkal, vagy tőzeggel kevert virágföldet célszerű tölteni.

Milyen virágokat lehet még hajtatni?

Hajtatásra alkalmas a jácinton kívül a nárcisz, a tulipán, a hóvirág, a krókusz, a hófény, a csillagvirág, a gyöngyike és a kockásliliom.

A hajtatás menete:

  1.  Az ültető edénybe kerüljön földkeverék, erre helyezzük a hagymákat, és takarjuk be félig őket.
  2. Öntözzük be az ültetést, legyen nyirkos a föld, de a vízben semmiképp se álljon.
  3. Helyezzük az edényt, sötét, hűvös helyre, kb. 2-3hónapig. A hűvös hely lehet pince, garázs, vagy akár a hűtő is, ha van helyünk hozzá.
  4. Tartsuk nyirkosan a földet, de továbbra se öntözzük túl a hagymákat.
  5. Amikor a hajtások már kb. 5-8cm magasak, akkor hűvös, világos helyre helyezzük át, az edényt.
  6. A levelek megjelenésig kb. 2-3 naponta, amikor már a virágszár is növekedik, akár naponta is öntözhetünk.
  7. Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a virágokban, akkor a virágzás ideje alatt is inkább hűvös, világos helyen tartsuk a virágokat, melegben, hamar elnyílnak.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Hogyankell; Édenkert; Gazigazító – Jácint hajtatása karácsonyra

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők